Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

"Οι δε εις κύβους εξοκέλλουσι"

Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση ένα σχόλιο που μου ζητούσε πληροφορίες για το καινούργιο φρούτο τον ειδήσεων, την εταιρεία Stanleybet.
Δυστυχώς ή καλύτερα ευτυχώς δεν είμαι πρακτορείο ειδήσεων για να δίδω πληροφορίες αλλά ότι ψίχουλο γνώσης έχω διατίθομαι να το μοιραστώ μαζί σας και μέσω της συζήτησης να το διευρύνω!

Έτσι λοιπόν έχουμε μία είδηση που κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες αλλά οπου κι αν γράφηκε όπου κι αν τυπώθηκε είχε πάνω κάτω αυτήν την μορφή. Ας την σχολιάσουμε λίγο. Το θέμα λοιπόν είναι ότι μια ιδιώτική εταιρεία στοιχήματος (δηλ. τζόγου) μπήκε δυναμικά στην ελληνική αγορά ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την νομοθεσία, η οποία επιτρέπει την εκμετάλλευση στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2021. Η εν λόγω εταιρεία φυσικά δεν ήρθε χωρίς λόγο στην Ελλάδα αφού έχει κερδίσει ανάλογη δικαστική διαμάχη στην Ιταλία.

Αυτή ήταν η είδηση (πληροφορία). Σ'εμένα τον αφελή μου ακούγετε σαν πρώτης τάξεως διαφήμιση! Ποιός θα ήξερε αυτήν την εταιρεία χωρίς αυτήν την πληροφορία; Τι άλλο σκοπό έχει αυτή η είδηση να εξυπηρετήσει; Να προστατέψει τον πολίτη πάντως από το πάθος του τζόγου, ούτε λόγος! Το πρόβλημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι πια θα είναι η έκβαση αυτής της διαφαινόμενης κόντρας κράτους - ιδιωτικής εταιρείας , για τι άλλο, το χρήμα του έλληνα που πιστεύει στην Θεά τύχη...

Και είμαστε από τους πιο τζογαδόρικους λαούς. Πασίγνωστη η παράσταση όπου ο Αχιλλέας (αριστερά) και ο Αίας, παίζουν ένα παιχνίδι με ζάρια, περιμένοντας τον απόπλου για την Τροία. Προσέξτε στο διάστημα ανάμεσα στα δυο πρόσωπα που είναι γραμμένες οι λέξεις που προφέρουν : ΤΕΣΣΕΡΑ (λέει ο Αχιλλέας) και ΤΡΙΑ (λεει ο Αίας).Έργο του Εξεκία, λεπτομέρεια από έναν Αθηναϊκό μελανόμορφο αμφορέα, από το Vulci της Ιταλίας, γύρω στο 540-530 π.Χ. [Μουσείο Βατικανού, Ρώμη].

Αλλά έχουμε και ωραία έθιμα και παραδόσεις για να μαθαίνουμε από μικροί να παίζουμε με χρήματα. Για την πατροπαράδοτη πρωτοχρονίατικη τριανταμία μιλάω που γαλουχεί όλους τους μελλοντικούς "παίκτες". Βλέπετε εδώ στο εξωτερικό το ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει η τηλεόραση με σειρές πόκερ τύπου ριάλιτι όπου ο νικητής τα παίρνει όλα...

Για να δούμε όμως πόσο μεγάλη είναι αυτή η πίτα. Μια πρόχειρη αναζήτηση (στοιχεία του 2006 νομίζω) μας δίνει το μέγεθος της βλακείας του έλληνα... 1,4 δις ευρώ ο ετήσιος τζίρος του ΟΠΑΠ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ! Και σ'αυτό συμπληρώστε άλλο ένα 1,5 δις του παράνομου στοιχήματος! Καταλαβαίνετε τώρα τι ήρθε να κάνει η stanleybet εδώ και γιατί την συμφέρει ν'ακουστεί τ'όνομα της!

Και έπειτα είναι και αυτό το ψεύτικο υποκριτικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ. Τον Ελληνικό οργανισμό που μπορεί να μας παίρνει τα λεφτά με την βούλα του κράτους - προστάτη του πολίτη, αλλά τουλάχιστον μένουν στην μαμά πατρίδα και γίνονται και αθλητικά έργα. Και να μην ξεχνάμε και την φορολόγηση των κερδών...
Ενδιαφέρον έχει εδώ να παραθέσω πως αντιμετωπίζουν εδώ στην Ολλανδία το ίδιο θέμα. Στο κρατικό λόττο το οποίο παίζεται μέσω τηλεόρασης η διαφήμιση είναι ότι τα λεφτά πάνε σε αγαθοεργείες. Ο καθένας πατάει εκεί που πονάει ο καταναλωτής για να πουλήσει, με ότι αυτό υπαινίσσεται για τις συγκρίσεις...
Η υποκρισία αυτή είναι η ίδια ακριβώς με το τσιγάρο για το οποίο τώρα το κράτος μας πληροφορεί (με μεγάλα γράμματα) ότι σκοτώνει και επειδή θέλει να μας προστατέψει το φορολογεί και βαριά, ενώ όλοι ξέρουμε ότι τα μεγαλύτερα έσοδα του κράτους είναι από τους έμμεσους φόρους αυτού του τύπου.

Τελικά από τι μας προστατεύει αυτό το κράτος ήθελα να ξέρω που μας φορολογεί μ' αυτό το σκεπτικό. Ένα από τα μεγαλύτερα πάθη του ανθρώπου - το εύκολο κέρδος που είναι πάθος γιατί μια φορά κερδίζεις και τις περισσότερες χάνεις αλλά η γλύκα της μιας φοράς δεν σε αφήνει τόσο εύκολα - όχι μόνο δεν φροντίζει να το περιορίσει αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ μαζί φυσικά με τον άπληστο και ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ..."ευκαιρίες" σε ωριαία πλέον βάση, για να απομυζά μαθηματικά το μεροκάματο το μικρομεσαίου και αγρότη αλλά και τις άκοπες περιουσίες των μεγιστάνων του πλούτου , που έτσι ασυνείδητα παίζουν αστρονομικά ποσά σε όλους αυτούς τους ναούς της "τύχης"...

Να μια είδηση που δεν διαβάζετε κάθε μέρα στην εφημερίδα ή στα ΜΜΕ τα οποία είναι γεμάτα με προβλέψεις, ποσοστά και "σίγουρα" κέρδη αλλά φυσικά και διαφημήσεις των ναών αυτών που πληρώνουν τα περισσότερα... Γιατί όλα στη ζωή μας τα έχουμε αξιολογήσει με βάση το χρήμα. Όλοι θέλουν το "εύκολο" κέρδος. Εμείς από την τύχη, οι ναοί μαθηματικά από τα κορόιδα και τα ΜΜΕ από την διαφήμιση...

Πληροφοριακά και σε σύνδεση με το προηγούμενο άρθρο "μάθε παιδί μου γράμματα" η φράση του τίτλου αυτής της ανάρτησης ("Οι δε εις κύβους εξοκέλλουσι") ανήκει στον Πλούταρχο. Στο βιβλίο του "Περί παίδων αγωγής" προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά με τις κακές συναναστροφές να εκτραπούν στα ζάρια. Λόγια σοφά, λόγια γνώσης ειπωμένα πριν 2000 χρόνια. Μια απορία έχω μόνο. Μα τόσο πιο πολύ μπροστά από εμάς ήταν τότε οι άνθρωποι;

4 σχόλια:

  1. Γράψε και για τα καζίνο που φτιάχνουν ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις που υποφέρουν οικονομικά. Ο Πλούταρχος συμβούλευε να αποφεύγουν τις κακές παρέες, απόδειξη οτι τότε υπήρχαν και καλές παρέες. Φίλε Ιπτάμενε ξέρεις καμιά καλή παρέα να φωλίασουμε και εμείς σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε simpleman,

    νόμιζα ότι αυτό κάναμε εδώ στον "ιστό" τόσο καιρό. Γνωριζόμαστε και φτιάχνουμε μια καλή παρέα με κοινά ενδιαφέροντα. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω παράπονο, έχω γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους εδώ.

    Αλλά υπάρχει και η άλλη καλή παρέα που πρέπει να επιδιώκεις, η οποία είναι αυτή που αναφέρει ο Βούδας στην τελευταία απάντηση του στο διάλογο του με τον βοσκό. (απόσπασμα από το βίο και πολιτεία του Αλ. Ζορμπά)

    Ο βοσκός:-Το φαγητό μου ψήθηκε,άρμεξα τα προβατά μου' μανταλωμένο το καλύβι μου, αναμμένη η φωτιά μου. Και συ, βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    Ο Βούδας:-Δεν έχω ανάγκη πια απο φαγιά και γάλατα, οι άνεμοι είναι το καλύβι μου, έσβησε η φωτιά μου. Και συ, βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    Ο βοσκός:-Έχω βόδια, έχω γελάδες, έχω λιβάδια πατρογονικά κι έναν ταύρο που πηδάει τις αγελάδες μου. Και συ, βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    Ο Βούδας:-Δεν έχω βόδια, μήτε γελάδες, δεν έχω λιβάδια. Δεν έχω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Και συ, βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    Ο βοσκός!-Έχω μια βοσκοπούλα υπάκουη και πιστή χρόνια τώρα γυναίκα μου και χαίρουμαι να παίζω μαζί της τη νύχτα. Και συ βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    Ο Βούδας;- Έχω μια ψυχή υπάκουη και λεύτερή χρόνια τώρα τη γυμνάζω και τη μαθαίνω να παίζει μαζί μου. Και συ, βρέχε όσο θες Ουρανέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις δίκιο φίλε, αλλά ξέρεις καλλίτερα από μένα οτι είναι διαφορετικό να κοιτάς ένα φίλο στα μάτια όταν του μιλάς. Η οθόνη του υπολογιστή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Etsi einai dustuxws. kai to idio isxuei kai gia to thlefwno kai ola ta alla epiteugmata ths texnologias pou mas fernoun pio konta alla tautoxrona mas apomakrunoun kiolas...

    Sugnwmh gia ta greeklish alla den eimai spiti...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin