Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Μάθε παιδί μου γράμματα

Μ'αυτήν την ατάκα προσπαθεί ο πατέρας να νουθετήσει στην ομόνυμη και διαχρονική ταινία του Θ. Μαραγκού. Πώς μου' ρθε όμως και την θυμήθηκα, θ'αναρωτιέστε;

Διαβάζω καθημερινά ειδήσεις, αναρτήσεις, σχόλια και emails. Αυτό που διαπιστώνω είναι η φοβερή προκατάληψη που διαποτίζει όλα τα γραφόμενα. Όλοι γράφουν για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους, τα πιστεύω τους και πάνω απ´όλα τα συμφέροντα τους (αληθινά ή υποτιθέμενα). Και ίσως δεν υπάρχει τόσο μεγάλο κακό σ'αυτά, παρά μόνο γιαυτούς που λόγω έλλειψης παιδείας δεν έχουν μάθει να διαβάζουν. Και όταν λέμε να διαβάζουν εννοούμε να διαβάζουν και ταυτόχρονα να σκέφτονται. Γιατί όλοι σχεδόν έχουμε πάει σχολείο και έχουμε μάθει να διαβάζουμε. Να καταλαβαίνουμε όμως; Αυτό δεν μας το μάθανε στο σχολείο γιατί προσωπικά νομίζω δεν συμφέρει το σύστημα. Δεν συμφέρει να έχει σκεπτόμενους ανθρώπους για να μπορεί να βομβαρδίζει τον ανυποψίαστο πολίτη με χιλιάδες μη ελεγχόμενες πληροφορίες που αναγκαστικά θα δεχθεί αφού δεν έχει τον χρόνο να αναλύσει για να αποδεκτεί ή να απορρίψει.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν πήρα ένα email σήμερα σχετικά μ'έναν ιό που κυκλοφορεί στον ιστό και ότι δεν πρέπει να το ανοίξουμε και... ας μην συνεχίσω γιατί είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε λάβει τουλάχιστον από ένα αυτού του είδους.
Όλοι σε κάποια φάση (και ο υποφαινόμενος) με τρόμο το προωθήσαμε σε όλες τις επαφές μας, λόγω της καλοσύνης που μας διέπει προς τον φίλο. Και ως εδώ καλά. Το διαβάσαμε όμως; Εννοώ σκεφτήκαμε αυτά που διαβάσαμε;

Ας πιάσουμε μερικές από τις προτάσεις που κατά την άποψη των ειδικών θα έπρεπε να δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία...

1. "H πληροφορία αυτή έφασε σήμερα το πρωί, από τη Microsoft και Norton"
Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, που έφτασε αυτή η πληροφορία; Πιο πρωινό συγκεκριμένα; (αν κάνετε μια μικρή αναζήτηση στον ιστό θα δείτε ότι πολλά από αυτά τα μηνύματα κυκλοφορούν από το 2000)
Επιπλέον η microsoft δεν είναι εταιρεία που ασχολείται με ιούς, και η norton είναι ένας όμιλος επιχειρήσεων ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα εντοπισμού ιών που ονομάζεται symantec.

2. "Σας παρακαλώ να το στείλετε σε όλους όσους γνωρίζετε ότι έχουν πρόσβαση στο ιστό"
Σας φαίνεται εσάς σωστός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης προβλήματος από μια μεγάλη εταιρία; Είναι δυνατόν μια μεγάλη εταιρία να διανέμει πληροφορίες μ'αυτόν τον τρόπο;

3. "Ενδέχεται να λάβετε ένα φαινομενικά ακίνδυνο email με μια παρουσίαση του PowerPoint που ονομάζεται Lifeisbeautiful.pps"
Εκτός του ότι το πρόβλημα (αν πραγματικά υπήρχε) θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πρόχειρα με ενημερώσεις στους μεγάλους providers οι οποίοι σημειωτέον ελέγχουν για ιούς τα email που κατεβάζουμε, τι εμποδίζει εμένα που θέλω να σε βλάψω να σου στείλω το ίδιο αρχείο με άλλο όνομα;

4. "H UOL έχει ήδη επιβεβαιώση την επικινδυνότητα του, και τα διάφορα προγράμματα antivirus δεν είναι σε θέση να τον καταστρέψουν"
Ας μην σχολιάσουμε ότι η UOL είναι απλώς ένας email provider οπότε δεν έχει την τεχνογνωσία να μιλάει για μεγέθη επικινδυνότητας ιών. Αλλά τα διάφορα προγράμματα antivirus αφενός μπορούν να αναγνωρίζουν ιούς που δεν υπάρχουν και αφετέρου οι περισσότερες αν όχι όλες ενημερώνονται ώρες αφού βρεθεί ένας καινούργιος ιός. Τώρα το ότι δεν είναι σε θέση να τον καταστρέψουν ή να τον βάλουν σε καραντίνα νομίζω ότι βασίζεται πάνω στην άγνοια μας για τέτοια θέματα...

Επιπλέον τέτοιου είδους email προσπαθούν να μας περάσουν το μήνυμα ότι είμαστε αβοήθητα και αθώα θύματα ενός κακού hacker (μήπως σας θυμίζει κάτι άλλο αυτό;). Επίσης η συχνότητα με την οποία τα λαμβάνουμε αποτελεί ένδειξη ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να παρομοιαστεί με μια πινακίδα σε νοσοκομείο που προειδοποιεί για πιθανή μόλυνση από ιό!

Συνοψίζοντας, αυτού του είδους τα email ονομάζονται hoax (= ξεγελώ) υπάρχουν πολλού είδους (όπως για παράδειγμα αυτά που προσπαθούν να σας αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες λέγοντας ότι δήθεν κερδίσατε κάτι). Επίσης, δεν υπάρχει υποκατάστατο για λογισμικό antivirus. Το χρειάζεστε ειδικά εσείς που χρησιμοποιείται windows αλλά μπορείτε να βρείτε ένα καλό και τσάμπα. Μην στέλνετε προειδοποιήσεις ιών. Να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες που το μόνο που εξυπηρετούν είναι εταιρείες που μπορούν να πάρουν μέσω αυτών των email εύκολα και γρήγορα πολλές διευθύνσεις ταυτόχρονα για να στείλουν τα ενοχλητικά τους email για viagra και άλλα άχρηστα και επικίνδυνα προϊόντα.
Επιπλέον πρέπει να μάθουμε να στέλνουμε ομαδικό email. Βάζουμε τον εαυτό μας αποδέκτη στο πεδίο To: και τους υπόλοιπους αποδέκτες στο πεδίο BCC: (κάποιοι ίσως χρειαστεί αυτό το τελευταίο να το ανοίξουν πατώντας το ανάλογο πλήκτρο). M'αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί κάποιος να "κλέψει" διευθύνσεις.

Ενημέρωση στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hoax
http://www.breakthechain.org/exclusives/lifevirus.htmlhttp://www.hoax-slayer.com/email-hoax-archive.html
http://www.microsoft.com/protect/yourself/phishing/identify.mspx

και να διαβάζουμε και κανένα σοβαρό βιβλίο (που μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε) γιατί το σωστό διάβασμα βλάπτει σοβαρά την βλακεία...

Ευχαριστώ για την έμπνευση το φίλο που έστειλε το email σήμερα. Καταρχήν ότι έκανε αυτός, έκανα και εγώ και μάλιστα αρκετές φορές. Επιπλέον ο Αϊνστάιν έλεγε ότι η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν είναι άπειρα . Μόνο που για το δεύτερο δεν ήταν και τόσο σίγουρος...

4 σχόλια:

  1. τους υπόλοιπους τους βάζουμε στο πεδίο Bcc (Blind Carbon Copy) για να μην εμφανίζονται καθόλου.

    Ωραία τα λες, μακάρι να τα σκεφτόμασταν όλοι πριν πατήσουμε την προώθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράψε και άλλα τέτοια θέματα. Εσυ γνωρίζεις, οτι για μένα είναι πολύ χρήσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ hsoc

    ευχαριστώ για την διόρθωση! και για τον αγγλικό όρο που δεν ήξερα.

    @ simpleman

    Ότι γνωρίζω ευχαρίστως το μοιράζομαι (εσύ το ξέρεις καλύτερα από άλλους;-))

    @ ανώνυμε

    δυστυχώς (ή καλύτερα ευτυχώς) δεν είμαι ειδησεογραφικό πρακτορείο αλλά η επόμενη ανάρτηση αφιερωμένη σ'εσένα που μου έδωσες τροφή για σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλό το κείμενό σου! Σωστή η διόρθωση του HSOC, με πρόλαβε. Μόνο στο BCC δεν φαίνονται οι παραλήπτες, σε To και CC φαίνονται.
    Και όταν στέλνουμε με BCC βάζουμε στο To τον εαυτό μας για να μην ξέρει κανείς που αλλού το στείλαμε. Έτσι δεν μοιράζουμε διευθύνσεις αβέρτα!

    Επίσης λίγες διορθώσεις ακόμα:
    "Επιπλέον η microsoft δεν είναι εταιρεία που ασχολείται με ιούς, και η norton είναι ένας όμιλος επιχειρήσεων ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα εντοπισμού ιών που ονομάζεται symantec."
    Η MS ασχολείται με την προστασία από ιούς, οκ, δεν είναι αυτή η βασική της ασχολία, αλλά έχει ενσωματώσει στα windows το Defender που κατά μικρό βαθμό προφυλάσσει από κακόβουλο λογισμικό.
    Επίσης η Symantec είναι εταιρία ενώ το norton ένα από τα προγράμματά της για την προστασία κατά των ιών.

    Εκεί που λες UOL μάλλον εννοείς AOL.

    Όλα τα προγράμματα κατά των ιών δεν εντοπίζουν ιούς που δεν έχουν εντοπιστεί ως ιοί στην βάση δεδομένων τους. Και πολλές φορές έστω και να εντοπίσουν ιό δεν μπορούν να τον καθαρίσουν αποτελεσματικά.

    Sorry για το μακροσκελές comment...
    Παρόλα τα παραπάνω που ανέφερα, πραγματικά πάρα πολύ καλό κείμενο. Ελπίζω να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin