Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Το πνεύμα των καιρών μας ΙΙ - προσθήκη

Το πασίγνωστο (ελπίζω) Zeitgeist απέκτησε και μικρό αδελφό. Το Zeitgeist II - Addendum κυκλοφορεί στον ιστό και με ελληνικούς υπότιτλους.

Μερικά λόγια για την ταινία:
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε κατά το 5η Ετήσιο Artivist Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 2 Οκτωβρίου 2008, και κυκλοφόρησε δωρεάν στον ιστό στις 4 Οκτωβρίου 2008. Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Peter Joseph, η ταινία "προσπαθεί να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της διαδεδομένης κοινωνικής διαφθοράς, ενώ προσφέρει μια λύση ". Εν κατακλείδι, "Το πνεύμα των καιρών - προσθήκη" τονίζει την ανάγκη για συστήματα πεποιθήσεων για να αγκαλιάσει τις ιδέες της ανάδυσης και της αλληλεξάρτησης και περιγράφει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να ληφθούν για να αποδυναμώσει το νομισματικό σύστημα.
Η αποτυχία του κόσμου μας στην επίλυση των ζητημάτων του πολέμου, της φτώχειας και της διαφθοράς, για ν' αρχίσουμε με κάτι, βασίζεται στην άγνοια για το τι καθοδηγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά. To "Zeitgeist-προσθήκη 'ασχολείται με την πραγματική πηγή της αστάθειας στην κοινωνία μας, προσφέροντας παράλληλα και τη μόνη θεμελιώδη, μακροπρόθεσμη λύση. Η λύση ακούει στο όνομα Venus project και είναι ιδέα του Jacque Fresco. (εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της ταινίας και αναλύει σκέψεις και φυσικά το σχέδιο του)

Tο σχόλιο μου είναι ότι η ταινία πιάνει το πνεύμα της εποχής όπως δηλώνει και ο τίτλος του. Όσο αναφορά τη λύση του όμως κρατώ μικρό καλάθι γιατί αφ'ενός είναι κάτι που μόλις άκουσα και επομένως πρέπει να επεξεργαστώ, και αφ'ετέρου "θεοποιεί" την τεχνολογία κάτι που έχει ήδη κάνει και το παρόν σύστημα. Φυσικά η ταινία αναφέρει ότι το παρόν σύστημα έχει θεοποιήσει την τεχνολογία με σκοπό το συμφέρον του αλλά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την έλεγχο της καινούργιας τεχνολογίας και την δύναμη αυτή προσφέρει αφού κάποιες ομάδες ανθρώπων αναμφισβήτητα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν. Δεν θα ήθελε κανένας μας πιστεύω να βάλει πάνω από το κεφάλι του μια άλλη αυθεντία. Αντί για την θρησκεία και στη συνέχεια τους οικονομολόγους, να βάλουμε τώρα άλλους επιστήμονες στην θέση τους.
Παρόλα αυτά η ταινία είναι θαυμάσια τροφή για σκέψη αλλά μόνο για σκέψη και συζήτηση και όχι για τυφλή αποδοχή ή απόρριψη...








Ένα ακόμα link σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα άλλα δύο εδώ.

7 σχόλια:

  1. Γεια χαρά!
    Συμπτωματικά εχτές κατέβασα από το διαδίκτυο το ντοκυμαντέρ και τυχαίνει να έχω ακριβώς την ίδια άποψη με αυτήν που εκφράζεις στο ιστιολόγιο σου. Όμως στη ταινία αν θυμάμαι καλά (γιατί την είδα μόνο μία φορά... ) αναφέρεται από κάποιον, ότι μας "δίνεται" σαν γνώση δεν πρέπει να τη δεχόμαστε σαν τη μοναδική ή την πιο σωστή, πρέπει πρώτα να την εξετάζουμε και αν κάνουμε μάλιστα και λάθος, αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους! Το καλό της είναι ότι εντοπίζει τη "βάση του προβλήματος" πράγμα το οποίο λίγοι από εμάς μπαίνουν στη διαδικασία να το κάνουν. Κάνω λάθος; Όπως και να χει: ας αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά θα αλλάξει ο "κόσμος" όλος. (Ν. Καζαντζάκης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δω την ταινία και θα σχολιάσω μετά. Για την ώρα έχω να πω πως θεωρητικές λύσεις υπάρχουν, όμως στην πράξη καταποντίζονται υπό το βάρος της μανίας του ανθρώπου για επικράτηση, εξουσία, ικανοποίηση της αλαζονείας του και τέλος υπό τη δύναμη της απληστίας που τον χαρακτηρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ανώνυμε

    χαίρομαι που συμφωνείς αν και για μένα το σχόλιο ήταν πρόωρο και πρέπει να το διπλο-τριπλο τσεκάρω...
    Εξάλλου αλίμονο αν δεν αμφισβητούμε τότε καλύτερα να μην ζούμε πλέον!
    Και το λάθος εκτός από ανρώπινο είναι και πηγή γνώσης...

    Ο Καζαντζάκης είναι και δικός μου αγαπημένος όπως φαντάζομαι και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

    Α! και την επόμενη φορά διάλεξε ένα ψευδώνυμο και βάλτο στο όνομα/Διεύθυνση (στην διεύθυνση βάλε μερικά κενά) για να μην σε αποκαλώ ανώνυμο... Έχω βλέπεις την αίσθηση ότι θα ξανάρθεις...

    @ kerato

    Με προλαβαίνεις και θα πω πράγματα που ήθελα να πω στην επόμενη ανάρτηση αλλά για χάρη σου...

    Ο αγώνας της κοινωνίας μας ενάντια στις φυσικές συνθήκες που δυσκολεύουν την διαβίωση μας έγινε ένας αγώνας μεταξύ των μελών της κοινωνίας για τα μέσα ύπαρξης μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mporeis na xrisimopoiiseis auto to link giati den paizei
    http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=3939065265540201542

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 8:02

    η ταινία παίζει τουλάχιστον σ'εμένα αλλά ένα άλλο link δεν βλάπτει σε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να το δω ξανά φίλε ιπτάμενε. Θα τα πούμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Flying Dutchman
    Από Mozilla Firefox μου βγάζει transcription error.Σου παραθέτω το ακριβές λινκ για να πάρεις τον embbed κώδικα με ελληνικούς υπότιτλους
    Φιλικά
    Ανώνυμος

    http://video.google.com/videoplay?docid=3939065265540201542

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin