Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Τι σημαίνει να σε κυβερνούν (Για αγγλομαθείς)

To be GOVERNED...
"... is to be watched, inspected, spied upon, directed, law-driven, numbered, regulated, enrolled, indoctrinated, preached at, controlled, checked, estimated, valued, censured, commanded, by creatures who have neither the right nor the wisdom nor the virtue to do so. To be GOVERNED is to be at every operation, at every transaction noted, registered, counted, taxed, stamped, measured, numbered, assessed, licensed, authorized, admonished, prevented, forbidden, reformed, corrected, punished. It is, under pretext of public utility, and in the name of the general interest, to be placed under contribution, drilled, fleeced, exploited, monopolized, extorted from, squeezed, hoaxed, robbed; then at the slightest resistance, the first word of complaint, to be repressed, fined, vilified, harrassed, hunted down, abused, clubbed, disarmed, bound, choked, imprisoned, judged, condemned, shot, deported, sacrificed, sold, betrayed, and to crown all, mocked, ridiculed, derided, outraged, dishonored. That is government; that is its justice; that is its morality!"
(Proudhon)

5 σχόλια:

  1. Τί περιμένεις να σχολιάσει κανείς;
    Έτσι είναι. Ο βοσκός περισσότερο αγαπά τα ζώα του, απ'τους κυβερνώντες τους λαούς τους. Και πες ότι το 99% των ανθρώπων το γνωρίζουν ότι είναι έτσι και πες ότι το 50% αυτών δε θέλουν να είναι έτσι (οι υπόλοιποι θεωρούν απαραίτητο να είναι έτσι ή αδιαφορούν εντελώς για το πώς είναι)...
    Προτείνεις κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι έχω να προτείνω, αλλά είναι πολλή μεγάλη συζήτηση. Μεγαλύτερη από τις 7 αρετές...
    Αλλά μπορώ να βάλω τις βάσεις για συζήτηση. Αν και θα ήθελα να το κάνω ανάρτηση κάποτε, παρόλα αυτά ίσως είναι καλύτερα έτσι.

    Ουτοπιστής δεν είμαι. Χρειάζονται μεταβατικά στάδια για να φτάσουμε να έχουμε την ωριμότητα να αυτοδιαχειριζόμαστε. Δυστυχώς είμαστε χειρότεροι, ακόμα και από το πιο χαζό ζώο. Πρέπει να λυθούν αρκετά προβλήματα πριν φτάσουμε εκεί (πχ υπερπληθυσμός - κόστος ζωής - τρόπος ζωής)
    Αλλά για αρχή το να οργανωθούν οι πολίτες και να μην ψηφίσουν μέχρι να αποκτήσουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης (πχ Ελβετικό, δες http://en.wikipedia.org/wiki/Voting_in_Switzerland) το βλέπω βατό και το 50% φτάνει και περισσεύει... Τώρα αν υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο και το ποσοστό είναι τόσο, (δυστυχώς δεν το πιστεύω - βλ. συζήτηση για τις 7 αρετές) τότε μπορούμε να ελπίζουμε και για τα παρακάτω...
    Στη συνέχεια με σωστούς ανθρώπους που θα ξυπνήσουν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά πάμε κάπου.
    Με την σωστή διακυβέρνηση και επιμόρφωση του λαού μπορείς να μειώσεις το χρόνο εργασίας (δες Μπακούνιν), δίνοντας βάση στη συμετοχή στα κοινά. Έτσι πλησιάζεις την δημοκρατία.
    Μετά είναι η αποκέντρωση της εξουσίας και η επιστροφή ίσως στις αρχαίες πόλεις - κράτη!
    Και όταν το φρούτο ωριμάσει τότε αυτοδιαχείριση.
    Πως σου φαίνεται σαν προσχέδιο για μια μελλοντική ανάρτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω!!!
    Έχω τόσες ενστάσεις (και στο θεμα με τα 9 αμαρτήματα του σατανισμού) που δε με παίρνει να τις αναπτύξω τώρα, γιατί δεν έχω χρόνο.
    Σου υπόσχομαι να επανέλθω κάποια στιγμή που θα έχω άνεση να σου δείξω πόσο ρομαντική είναι η σκέψη σου. Η ουτοπία δεν είναι κακό, το ξέρω ότι σε κάνει να προχωράς γιατί όταν κάνεις ένα βήμα να τη φτάσεις εκείνη κάνει δύο, αλλά θα ήθελα να το συζητήσουμε σε πιο ρεαλιστική βάση.
    Θα επανέλθω, οκ;
    Για την ώρα, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς είναι δυνατό να λες ότι δεν είσαι ουτοπιστής, τη στιγμή που η σκέψη σου για μια καλύτερη διακυβέρνηση ξεκινά από το να μην πάνε οι πολλοί να ψηφίσουν (για να μην ξεκινήσω απ' το "να οργανωθούν οι πολίτες"!)
    Για μένα αυτό και μόνο ακούγεται τρελά ουτοπικό. Και συνεχίζεις με τη φράση "με σωστούς ανθρώπους που θα ξυπνήσουν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά". Δηλαδή είτε Διδασκάλους ή "Άριστους" (γιατί στην ουσία μιλάμε για πολιτική παιδεία, αν μπορώ να φτιάξω έναν τέτοιον όρο) είτε για ένα είδος δημαγωγών-σωτήρων, που φαντάζομαι ότι δεν είναι το ζητούμενό μας εδώ. όσο για την πρώτη εκδοχή, νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, αλλά το διαβόητο "σύστημα" δεν αφήνει τις φωνές τους να φτάσουν στ' αφτιά του κόσμου.
    Τέλος πάντων, δε γίνεται να συζητήσουμε αυτό το θέμα γραπτά γιατί χρειάζονται ώρες και ώρες προφορικού λόγου, πόσω μάλλον, γραπτού.
    Προσωπικά δεν πιστεύω και δεν ελπίζω σε καλύτερη κοινωνική οργάνωση και διαχείρηση, γιατί ο άνθρωπος είναι άπληστος. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο μειονέκτημα και η πηγή όλων των κακών στην πορεία του ανθρώπου. Πέραν αυτού, διατηρεί ζωώδη χαρακτηριστικά μόνο εκεί που τον συμφέρει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κι επικαλείται την αθρώπινη φύση του επίσης όποτε τον συμφέρει, για τον ίδιο λόγο.
    Έτσι, αποζητά την επικράτηση έναντι των άλλων, την εξουσία δηλαδή, κι αποδέχεται το νόμο της ζούγκλας (το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό)κι απ'την άλλη φτιάχνει ηθικούς νόμους για να μπορεί να τους χρησιμοποιεί προς ικανοποίηση της αίσθησης ανωτερώτητας απ' τα ζώα. Κι όλο αυτό οδηγεί στην καταστροφή, γιατί ο άνθρωπος δεν έχει θηρευτές. Εχθρός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός και η φύση, με τη μορφή των "φυσικών καταστροφών".
    Ως κορυφή της πυραμίδας, το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι ν'αυτοκατστραφεί. Η φύση μετά απ' αυτό, θα ξαναβρει την ισορροπία της.
    Ξέφυγα αρκετά και τελικά δεν ξέρω αν σου έδωσα να καταλάβεις τί εννοώ.
    Με συγχωρείς.Και πάλι καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν δύσκολο θέμα το είχα πει εξάλλου. Αλλά με "πίεσες" για μια απάντηση και αυτό μπόρεσα επιγραμματικά να σου απαντήσω. Δεν είμαι και τόσο καλός με το γραπτό λόγο και φυσικό είναι να ακούγεται έτσι ξερά γραμμένο ουτοπικό γιαυτό και σου γράφω ότι δεν είμαι ουτοπιστής. Είμαι όμως αισιόδοξος γιατί χωρίς αισιοδοξία δεν θα προσπαθούσα να κάνω τίποτα, ακόμα και αυτό το blog. Eνώ εσύ από την άλλη είσαι άκρως πεσσιμίστρια :-)
    Δεν λέω ότι είναι κακό αλλά για εμένα (τον χαρακτήρα μου αν θέλεις θα ήταν καταστροφικό, ίσως οδηγούσε και στην αυτοκτονία...)

    Αρκετά με τις δικαιολογίες. Στο θέμα μας.
    Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν πριν κάτι γίνει. Μια επανάσταση ή ένας πόλεμος θα αλλάξουν τα πράματα προσωρινά όπως μας έχει αποδείξει η ιστορία πολλές φορές.
    Οπότε για εμένα δεν έιναι εκεί το ζητούμενο. Φυσικά παραδέχομαι ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν από αυτό που λέω εγώ, αλλά αυτό που με απασχολεί είναι μια λύση και όχι η μελλοντολογία.
    Το παράδειγμα μου με την μαζική αποχή δεν είναι ανέφικτό. Ήδη αν κοιτάξεις με το πέρασμα των χρόνων όλο και λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν. Αλλά δύο είναι οι βασικοί λόγοι που κατά την άποψη μου εμποδίζουν κάτι τέτοιο να συμβεί μαζικά. Ο πρώτος είναι ότι δεν ακούγεται σαν άποψη (και αυτό προσπαθώ εγώ να κάνω) ή αν ακουστεί ακούγεται είτε με ωχαδελφισμό (μ'αυτούς θα ασχολούμαι) είτε ότι δεν πρέπει επειδή ευνοεί το πρώτο κόμμα. Αυτό το τελευταίο είναι από τις μεγαλύτερες πολιτικές αρλούμπες που λέγονται αφού η ψήφος δίνει έγκριση ενώ εγώ με την αποχή θέλω να δηλώσω ενεργά, ακριβώς το αντίθετο. Τώρα ο λόγος που λέγεται αυτό είναι και ο δεύτερος λόγος που εμποδίζει την μαζική αποχή. Ο δικομματισμός. Αν δεν ψηφίσεις θα βγουν πάλι αυτοί. Ή ψήφισε να μην βγουν οι άλλοι κοκ. Ξέρω ότι οι περισσότεροι σκέφτονται έτσι εγώ όμως αρνούμαι να μπω σ'αυτό το παιχνίδι του παραλόγου.
    Αν τυχόν καταφέρουμε αυτό τουλάχιστον έχουμε ελπίδες για παρακάτω.
    Αυτά τα παρακάτω για τα οποία με αποπήρες (και πιθανότατα καλά έπραξες) εγώ είχα στο μυαλό μου να γίνουν μέσα σ'ενα φάσμα 2-3 γενεών αλλά φευ ουτοπία... Αλλά αυτή είναι και η σημασία της, κάνε το λάθος σήμερα και γίνε ίσως καλύτερος αύριο...
    Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις για τον άνθρωπο θα σου απαντήσω με το επόμενο άρθρο (αφιερωμένο χαχαχαχα)
    Να είσαι καλά που κρατας ζωντανή την συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin