Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
Τι μας χρειάζονται τα γκάλοπ;
Δεν μπορώ άλλο θα σκάσω! Θα τα πω για να ξελαφρώσω!
Θα προσπαθήσω να περιγράψω με τι μοιάζει το γκάλοπ (τι λέξη κιαυτή). Από εκεί μπορεί να ξεκινάει η αντιπάθεια μου. Θα πρέπει να το κοιτάξω. Ίσως να πάω σε κανένα ψυχίατρο, αλλά κιαυτοί δεν μου γεμίζουν το μάτι... Τελος πάντων. Όχι μόνο να το περιγράψω αλλά και να εξηγήσω γιατί τυχαίνει της ευρείας αποδοχής των μαζών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Μου θυμίζει την Κυριακή των εκλογών που καθόμαστε ώρες μπροστά από την τηλεόραση κοιτώντας λες και και το γεγονός αυτό από μόνο του είναι διαφορετικό από το αν απλώς την ανοίγαμε το πρωί της Δευτέρας και μαθαίναμε απευθείας το αποτέλεσμα. Αλλά όχι, εμείς το βλέπουμε σαν ποδοσφαιρικό αγώνα, περιμένουμε την μεγάλη ανατροπή 2 επικράτειες πριν την λήξη. Έτσι είναι και με τα γκάλοπ. Αλλάζει το σκορ ε... συγνώμη το ποσοστό ορίστε πάλι μπερδεύτηκα... Μόνο που γίνεται λίγο πιο αργά, να σαν το πρωτάθλημα. Νίκες, ήττες, ισοπαλίες κάνεις την σούμα και ορίστε ο πρωταθλητής. .
Αλλά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Αλλιώς για παράδειγμα δεν θα συμετείχαν τουλάχιστον οι γυναίκες! Τι συμβαίνει όμως και συμμετέχουν; Απλό και αυτό, βλέπετε η επανάληψη με μικροδιαφορές (πχ. Ο Ριτζ είναι με την Σπέκτρα, ενώ πριν ήταν με την Μπρούκ και μετά πάλι με την Μπρουκ που είναι έγκυος από άλλον και είχε πάει και με τον αδελφό του- που το θυμήθηκα πάλι αυτό;!) μοιάζει με σήριαλ. Κολλάς θέλεις να μάθεις την συνέχεια.
Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος. Όλα γύρω μας είναι ένα ατέλειωτο κουτσομπουλιό. Ειδήσεις, περιοδικά και προσωπικές συζητήσεις. Το "δώρο" που μας έδωσε η φύση, η ομιλία, αυτό που μας ξεχωρίζει από τα "κατώτερα" ζώα - στην ουσία ανώτερα αφού επικοινωνούν πολύ καλύτερα χωρίς λαλιά - πως το χρησιμοποιούμε; Για να κουτσομπολεύουμε. Εδώ δεν υπάρχει προνομιακό φύλλο αφού και τα δύο το χρησιμοποιούν κατά κόρον. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Κανένας δεν έχει να πει τίποτα σοβαρό. Ένα ατελείωτο μπλά, μπλά χωρίς αρχή, χωρίς τέλος και χωρίς νόημα. Όποιος το αμφισβητεί ας απαντήσει με ειλικρίνια πόσες από τις φράσεις που χρησιμοποιεί δεν είναι μηχανικές, χιλιοειπωμένες. Ή όταν ακούσει μια καλή γνώμη από κάποιον, πόσες φορές θα την επαναλάβει σε άλλους; Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να είστε εντελώς χαλαροί, χωρίς έννοιες, ευτυχισμένοι ανάμεσα σε πλήθος και ξαφνικά να συγκεντρωθείτε στην ακοή σας; Θεέ μου τι θόρυβος, χιλιάδες ατέλειωτοι μονόλογοι σε όλες τις δυνατές χροιές...
Αυτό το τελευταίο είναι ακριβώς αυτό που νοιώθω, όταν ένα γκάλοπ θα ανακοινωθεί από τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης και αρχίζουν όλοι να σχολιάζουν. Ώρε γέλια! Ασταμάτητοι! Μπορούν από το ίδιο αποτέλεσμα να καταλήξουν σε δύο τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. (Αυτή είναι η δύναμη του μυαλού: μπορεί τόσο εύκολα να σε ξεγελάσει ώστε να πιστέψεις το οτιδήποτε). Δεν λέω, μου άρεσε και εμένα να διαβάζω το μακρύ και το κοντό του καθενός κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός γκάλοπ. Αλλά η σταγόνα κάποτε ξεχειλίζει. Ακόμα και σε ένα αργόστροφο σαν εμένα. Αιτία ήταν η συνειδητοποίηση καναδύο αναπόσπαστων στοιχείων του ορισμού της σφυγμομέτρησης (έρευνας) της πρόθεσης ψήφου. (δεν ξαναλέω την ξενόφερτη λέξη γιατί δεν το γλιτώνω το εγκεφαλικό).
Και εξηγούμαι: Πρώτον διενεργούνται από ιδιωτικές εταιρίες (δηλαδή πάει η αμεροληψία, βασική προϋπόθεση για να πάρουμε οποιαδήποτε έρευνα στα σοβαρά). Δεύτερον, σχέδον σε κάθε μία υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 20% αναποφάσιστων λόγω του ότι δεν θέλουν όλοι να κάνουν βούκινο τα πιστεύω τους, ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Οπότε πάρ'το αβγό και κούρεφτο τα συμπεράσματα (βασική επιδίωξη κάθε έρευνας). Τέλος, διενεργούνται σ'ένα δείγμα πληθυσμού οπότε χρειαζόμαστε και τον δείκτη διόρθωσης (ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάϊδαρος). Και όμως θα βρεθούν οι "ειδήμονες", μπορεί και με πτυχία πανεπηστημίου πλέον, να μας αναλύσουν τα αποτελέσματα... Τώρα πέστε μου φταίω εγώ αν τα θεωρώ κουτσομπολιά;
Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Ασχέτως σχολιασμού, ακόμα και αν όλα είναι σωστά, πέστε μου εσείς τι μου χρησιμεύει εμένα σαν πολίτη αυτό το ρημάδι; Πέστε ότι όλοι συμφωνούσαμε και βγάζαμε το ίδιο συμπέρασμα, τι μου χρησιμεύει; Τι να το κάνω εγώ; Για παράδειγμα έβγαλε ο "σοβαρός" δημοσιογράφος Κος Τσίμας το βαρύγδουπο συμπέρασμα "back to square". Το είπε και αγγλιστί για να δώσει κύρος στο άρθρο του...και λοιπόν τι μου χρησιμεύει Κε Τσίμα και κάθε Κε Τσίμα το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα σας; Τι κερδίζω από την "γνώση" (πληροφορία) που μου προσφέρετε τόσο απλόχερα και τακτικά (να προσθέσω εδώ)
Εντάξει, ο πολιτικός θα κοιτάξει ίσως να διορθώσει κάποια πράγματα, ο αναλυτής κάνει την δουλειά του και πληρώνεται γιαυτό, το ίδιο και η εταιρεία δημοσκόπησης, και ο δημοσιγράφος θα γεμίζει χαρτί. Εγώ όμως; Θα αναλωθώ σε σχόλια στη δουλειά μου και στα blog. θα χύσω φαρμάκι, ή θα χαρώ παράφορα, ε και; Θα κουτσομπολέψω εντέλει, αλλά η χρησιμότητα του; Άγνωστο μυστήριο για εμένα.
Θα μου το εξηγήσει κανένας;
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Αναρτήθηκε από
Iptamenos Ollandos
στις
8:26 μ.μ.
Ετικέτες
άρθρο,
γκάλοπ,
δημοσιογραφία,
Ελληνικά,
πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Άντε να στο εξηγήσω εγώ, γιατί δε βλέπω να ξεκουνιέται κανένας άλλος. Οι σφυγμομετρήσεις γίνονται κατά παραγγελία είτε από τα κόμματα, είτε απ'τα κανάλια, για ευνόητους λόγους (αν δεν τους γνωρίζεις πες μου να στους παραθέσω επιγραμματικά σε επόμενο σχόλιο). Εγώ θα σου απαντήσω στο ερώτημα του τί σε νοιάζουν εσένα (όχι εσένα, γιατί εννοείται ότι δε σε νοιάζουν, αλλά τον "απλό πολίτη").
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εικόνας, η πλέμπα (μου επιτρέπεις, έτσι;) ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ!!!
Γι αυτό τα δείχνουν και τα αναλύουν και μας πρήζουν γενικότερα. Για να κατευθύνουν τα μυαλά μας.
Κλείνοντας, να σου πω ότι κάποτε έκανα γκάλοπ (ουπς!...πιπέρι!) για το ραδιόφωνο, οπότε μια φορά έτυχε να κάνω και πολιτικό (πλήρωνε καλύτερα). Ξέρεις πώς συμπληρώνονταν τα περισσότερα δελτία;
Αφού χτυπούσες κουδούνια και ή δεν απαντούσαν ή όταν άκουγαν ότι πρόκειται για τέτοιο θέμα σου έκλειναν την πόρτα κατάμουτρα, κοιτούσες την πόρτα, την περιοχή, την κατασκευή της οικίας, το είδος του αυτοοκινήτου και το όνομα κι άρχιζες να συμπληρώνεις στοιχεία και πιθανές απαντήσεις αυτοβούλως!
άτιμο μεροκάματο!...
Πλύση εγκεφάλου δηλαδή, διαμόρφωση της κοινής γνώμης και απροσανατολισμό του κοινού από τα προβλήματα και τους προβληματισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε εμένα δεν με νοιάζουν, αλλά τα τρώω στη μάπα... τι μου λες βρε παιδί μου, πέφτω από τα σύννεφα. Και όλα αυτά μας τα κάνουν αυτοί που μας κυβερνούν (επειδή θέλουν το καλό μας) και αυτοί που μας ενημερώνουν (επειδή θέλουν τη σωστή πληροφόρηση μας) Για δες πράγματα τς, τς, τς... Τι άλλο θ'ακούσουμε;
Όσο για την εμπειρία σου, μην το παίρνεις και τόσο βαριά! Αφού έτσι κιαλλιώς τ'αποτελέσματα τα μαγειρεύουν. Άμα θέλεις να σου δώσω την συνταγή καμμιά φορά!
Καλή σου μέρα!
Ιπτάμενε Ολλανδέ γεια σου...
ΑπάντησηΔιαγραφή-------------------------------
Φαντάζομαι να με "γνωρίζεις" από το καφενείο.
Ήρθα φιλικά στο δικό σου χώρο, με σκοπό να σχολιάσω και να σου στείλω υλικό για αναρτήσεις.
Όμως αυτός ο "μετριασμός σχολίου" μου δείχνει την πόρτα της εξόδου, όπως ακριβώς έκανα και με το press, το οποίο μου είχε ζητήσει συνεργασία.
Προς Θεού όμως!!!
Δεν θα ήθελα να αλλάξεις οτιδήποτε, άσχετα αν αυτό δεν αρέσει σε μένα.
Φιλικά.
gianniotis.gr
Φίλε gianniotis,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως δηλώνω και στον χαιρετισμό είμαι σχετικά καινούργιος στο χώρο. Ο μετριασμός μπήκε για να μην περάσουν σχόλια εντελώς άσχετα με το θέμα ή με ακατάλληλη γλώσσα. Τα υπόλοιπα σχόλια αναρτώνται ανεξαιρέτως. Επομένως είσαι ευπρόσδεκτος να σχολιάζεις και μην ανησυχείς για τον μετριασμό.
Όσο για τα άρθρα θα μπορώ να τα δημοσιέυσω μόνο αν συμβαδίζουν με τον τίτλο του ιστολογίου: Τροφή για την σκέψη. Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις μαζί με άρθρα και το email σου ώστε να μπορώ να σου εξηγήσω αν στείλεις κάτι και δεν μπορώ να το δημοσιεύσω. Δεν φιμώνω κανένα, απλώς κάποια άρθρα (πολλά του είδους press.gr) δεν με ενδιαφέρουν. Αυτό το ιστολόγιο δεν φιλοδοξεί να έχει τόση μεγάλη επισκεψιμότητα. Εξάλλου για "τέτοιου" είδους άρθρα υπάρχουν άλλα ιστολόγια.
Με εκτίμηση,
Ιπτάμενος Ολλανδός
Συγγνώμη...με ειρωνεύσαι στην πρώτη παράγραφο;;;;Εεεεε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ρητορικό το ερώτημα και περιττή η απάντηση, οκ, το αντιλαμβάνομαι...Υπόσχομαι να μην ξαναγίνει.
Από δω και πέρα, σε τέτοια κείμενα θα πετάω κάτι ψαγμένο σε μια σειρά για να δείξω ότι σε συμπονώ και συμμερίζομαι τις απόψεις σου και θα σε χαιρετίζω αγωνιστικά...τί λες;
;-)
Αγαπητή kerato,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ειρωνία πήγαινε σε κείνη την εύπιστη πλευρά του ανθρώπου που πιστεύει σε αυτά που ειρωνεύομαι (πολιτική, δημοσιογραφία). Δεν πήγαινε σ'εσένα, πήγαινε σε όλους μας λοιπόν. Το ερώτημα ήταν ρητορικό αλλά φυσικά ψάχνω την απάντηση για ν'αρχίσει ο διάλογος. Αν δεν πάρω απάντηση ελπίζω τουλάχιστον αυτός που θα το διαβάσει να αρχίσει να εξετάζει το θέμα και από άλλη γωνία.
Φυσικά θέλω τα σχόλια σου ακόμα και άρθρα σου αν έχεις κάτι να μοιραστείς μαζί μας.
Α! ακόμα περιμένω τις αντιρρήσεις σου για το σχόλιο στις 7 αρετές...
Σου εύχομαι γαλήνη, χαρά και ηρεμία!
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ = ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' αυτό αποσκοπεί η ανακοίνωση, συνήθως μετά από κάποια τρέχοντα σημαντικά γεγονότα, των ποσοστών των δημοσκοπήσεων.
Επίσης είναι ένας τρόπος πίεσης των ΜΜΕ και των χρηματοδοτών τους για να περάσουν κυβερνητικές αποφάσεις της αρεσκείας τους.
Τελευταία υποβόσκει και ο ξένος παράγοντας σαν πίεση στις "άλλες" κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.
αναδημοσίευση από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/
Αναδημοσίευση σχολίων από το press-gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
============================
Τι μας χρειάζονται τα γκάλοπ;
============================
Ωραίος τίτλος, μα την αλήθεια!
Φυσικά και ΔΕΝ χρειάζονται τα γκάλοπ σε σένα και σε μένα, φίλε μου, τη στιγμή που και οι δύο ανήκουμε στη ΜΑΖΑ! (Το προσφυώς αποκαλούμενο "σώμα ψηφοφόρων" - αντί για το προσβλητικό "μαντρί με τα πρόβατα")
Τα γκάλοπ, από την άλλη, είναι απαραίτητα στους Τεχνοκράτες Εξουσίας προκειμένου να βρίσκουν τον οικομικά προσφορότερο τρόπο να Χειραγωγήσουν την μάζα - δηλαδή εσένα και εμενα.
Σε πληροφορώ, ότι η χειραγώγηση είναι σίγουρη (τα θέλει ο κώλος μας, άλλωστε). Στην πράξη, το μόνο στο οποίο χρησιμεύουν τα γκάλοπ είναι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, από τους Χειραγωγούς, με το ελάχιστο δυνατόν κόστος. Έστω κι αν, για παράδειγμα, αποφασιστεί ότι πρέπει να προωθηθεί, στον (κατ΄αυτούς) "όχλο", ένα άλλο κόμμα, ως κόμμα εξουσίας, από αυτό που τους είχε επιβληθεί μέχρι τώρα.
Η μαγκιά, κατά τη γνώμη μου, είναι να δημιουργηθεί, απο μεριάς μας, ένα σοφιστικέ αντιεξουσιαστικό κίνημα το οποίο δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να απαντάει, στα γκάλοπ, "άρες μάρες κουκουνάρες", ακυρώνοντας έτσι την ίδια τους την ύπαρξη!
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει όφελος, για εμάς, τη μάζα. Σίγουρα όμως θα βγεί γέλιο.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να βγάλουμε... 30% Δημοσθένη Βεργή ή Κυνηγούς, ώστε να μας πάρουν χαμπάρι οι Δημοσκόποι των Δημαγωγών. Όμως, ένα 8% στους οικολόγους, ένα 15% στο ΚΚΕ και ένα 20% στο Σύριζα, θα ήταν μία καλή αρχή, για να κάνουμε ρεζίλι τους επαγγελματίες της χειραγώγησης.
Είσαι;
παμισος
21 Σεπτέμβριος 2008 3:46 πμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λειτουργία και η σκοπιμότητα των δημοσκοπήσεων είναι αρκετά διαφορετική.
Η σχέση των εταιριών δημοσκοπήσεων με τα ΜΜΕ είναι διαρκής και αμφίδρομη (και όχι αναγκαστικά αθέμιτη). Τα ΜΜΕ μέσω της γνωστής προπαγανδιστικής παραπληροφόρησης διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (ποιά άλλωστε θα ήταν η αναγκαιότητα τόσων δεκάδων χρυσοκάνθαρων δημοσιογραφούντων τηλεαστέρων;) Το target group δυστυχώς δεν διαθέτει ούτε τη γνώση ούτε τη διάθεση να απαγκιστρωθεί από αυτή τη δήθεν καταιγίδα πληροφόρησης - ότι του σερβίρουν το πιστεύει (αν δεν το πει η τηλεόραση δεν ισχύει). Η επί 24ώρου βάσεως πλύση εγκεφάλου που του γίνεται εκλαμβάνεται από τον κόσμο ως επίθεση φιλίας. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έρχονται αβίαστα και φυσιολογικά στα επιθυμητά ποσοστά (εννοώ ότι δεν υπάρχουν μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις). Στο σημείο αυτό ξεκινά ο φαύλος κύκλος - δηλαδή η ενδόμυχη τάση ταύτισης του κόσμου με τον νικητή των μετρήσεων. Και το πράγμα επαναλαμβάνεται. Αποτέλεσμα: οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πιά εργαλείο μέτρησης αλλά διαμόρφωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Οι απότομες ανατροπές σημαίνουν ένα και μόνο: όταν το άλογο στο οποίο τόσο καιρό ποντάραμε είναι κουτσό - πρέπει να στραφούμε αλλού. Κανείς δεν θέλει να μείνει άνεργος.
21 Σεπτέμβριος 2008 12:56 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπουρδολογίες καθημερινές στα τηλεπαράθυρα, επιβεβαίωση των τηλεμπουρδολόγων στα αφεντικά τους, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, χρήμα γιαυτούς και συμπόνοια για μας που δεν το έχουμε. Καθμερινή πλύση εγκεφάλου στο πόπολο και ποδηγέτηση των όποιων υγειών διεκδικήσεων (π.χ.πρετεντεράκος)
Αλήθεια ο Ψυχάρης δεν .... έχειπαίξει ρόλο στο Άγιο Όρος;;; Περαστικός ήταν;; δεν ξέρει τίποτα;;
21 Σεπτέμβριος 2008 1:34 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είσαι ρέ George Gallop(1917) νά
δείς τούς Έλληνες πώς κατάντησαν τό
εργαλείο σου.
Μουνί καπέλλο τό κάνανε(sorry from pussies).
Τό τεντώνουν από δώ, τό ξεχειλώνουν
από κεί.
Τό χαϊδεύουν από δώ, τό διακορεύουν
από κεί.
Τό πλάθουν έτσι, τό πλάθουν αλλοιώς
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ
ΞΕΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ..εεε..ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.
Αγόρι θές?πολλά αλμυρά (>100.000)
καί ιδού υιός.
Κορίτσι θές? χμμμ...δύσκολα,πολλά
καυτερά (>200.000) καί ιδού η κοράκλα.
Αναστάσης(travesti(>2.069.069).
21 Σεπτέμβριος 2008 9:11 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
9:11
Μπράβο μεγάλε!
Άφησες να αιωρηθούν πολύ μεγάλες αλήθειες που κανείς απο μας δεν τολμά να τις πει με το όνομά τους!
παμισος (3:46)