Το παρακάτω είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Ολλανδίας πριν 2 μήνες περίπου. Παραθέτω την μετάφραση του μαζί με μικρά σχόλια για πρόσωπα και καταστάσεις που φυσικό είναι να μην γνωρίζετε. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Ο Θεός μας
Δεν κατάλαβα ποτέ την οικονομία. Τι καταλαβαίνω είναι, ότι κάποιος καλλιεργεί πατάτες και κάποιος άλλος σιτάρι και ότι και στους δύο κάτι περισσεύει και το ανταλλάσσουν. Τι καταλαβαίνω είναι ότι κάποιος είναι έξυπνος και αγοράζει πατάτες και σιτάρι για να τα πουλήσει με κέρδος σ' ένα άλλο μέρος, όπου εκεί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη όρεξη για πατάτες και jenever (το "ούζο" της Ολλανδίας που παράγεται από σιτάρι). Αυτά όλα τα καταλαβαίνω. Αλλά την οικονομία δεν την καταλαβαίνω.
Επειδή οικονομία σημαίνει ότι όλοι, αγοράζουν όλο και περισσότερο σιτάρι και πατάτες, και συνεπώς οι έμποροι γίνονται όλο και πλουσιότεροι και έχουν όλο και περισσότερα λεφτά για να αγοράσουν πατάτες και σιτάρι. Αυτό ονομάζεται οικονομική ανάπτυξη και είναι ένα είδος Θεού, του οποίου η ύπαρξη αν τύχει και αμφισβητηθεί από κάποιον τότε αυτός εξοστρακίζεται ευθύς από την κοινωνία. Μόλις η οικονομική ανάπτυξη (δείκτης) γίνει μικρότερη των προσδοκιών μας τότε η οργή του Θεού πέφτει πάνω μας και ξεσπάει η καταστροφή.
Αναρωτιέσαι από που πρέπει να έρθουν όλες αυτές οι πατάτες και το σιτάρι για να κατευνάσουν την πείνα του Θεού που όλο και αναπτύσσεται; Εξορύσσονται από τα βαθύτερα έγκατα της γης. Αρπάζονται από σκελετωμένα χέρια ζητιάνων μακρινών λαών στο νότο και στην ανατολή. Η πείνα τους και η παγκόσμια έλλειψη είναι λιγότερο σημαντική από την ιερή μας ανάγκη για κατανάλωση, η οποία είναι και η λατρεία μας για τον όλο και περισσότερο αδηφάγο Θεό μας.
Η Femke Haselma (γυναίκα, αρχηγός του κόμματος Αριστεροί Οικολόγοι - κάτι σαν Σύριζα στο πιο οικολογικό) έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα με την ανακοίνωση ενός μανιφέστου μέσω του οποίου μας προέτρεψε να καταναλώνουμε λιγότερο. Αυτό είναι ιεροσυλία. Θέλει να αρνηθεί την λατρεία στο Θεό της οικονομικής ανάπτυξης. Αν καταναλώνουμε λιγότερο τότε ο έμπορας θα κερδίζει λιγότερο χρήμα, από το οποίο θα έχει να διαθέσει λιγότερο στην κατανάλωση και ο ίδιος.
Συχνά συμφωνώ με τις απόψεις της Femke Haselma, αλλά τούτη τη φορά πρέπει να την κατηγορήσω ότι βλέπει τα πράγματα από ένα σημείο πολύ προσεκτικό και συντηρητικό. Δεν πρέπει να αγοράζουμε ένα φόρεμα λιγότερο την Κυριακή, (σχεδόν όλα τα εμπορικά κέντρα, supermarket και μαγαζιά είναι ανοικτά την Κυριακή εκτός φυσικά από τις πολύ χριστιανικές
κωμοπόλεις- άλλο ένα θέμα που απασχολεί εδώ τον κόσμο) πρέπει να δολοφονήσουμε το Θεό μας , όπως ακριβώς όλους τους προηγούμενους. (εδώ μάλλον αναφέρεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άθεοι στην Ολλανδία) Πρέπει να βαδίσουμε προς ένα σενάριο οικονομικής συρρίκνωσης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε την οικονομία, πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι οι πατάτες και το σιτάρι, και που χρησιμεύουν.
Ilja Leonard Pfeijffer (Συγραφέας βιβλίων, άρθρων και θεατρικών έργων με πολλές διακρίσεις στην Ολλανδία)
Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008
Ο Θεός μας
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Αναρτήθηκε από
Iptamenos Ollandos
στις
11:34 π.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου