Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η κατάκτηση του διαστήματος.

Έλαβα ένα email προχθές που έβγαλε στην επιφάνεια κάποιες παλιές μου σκέψεις. (Ευχαριστώ ψηλέ!)

Ο άνθρωπος, το λογικόν αυτό ζώο που κάνει τις μεγαλύτερες κουταμάρες, αφού είχε λύσει όλα του τα προβλήματα πάνω στη γη και ζούσε ειρηνικά με όλους τους συνανθρώπους του και την φύση, έστρεψε το κεφάλι του στον ουρανό και είπε: "Εκεί πρέπει να πάω" και έδειξε τα αστέρια και ...μια πρωτοφανή απαξίωση για το τι είχε και του τι συνέβαινε γύρω του.

Ήταν την δεκαετία του '60 που σφηνώθηκε αυτή η ιδέα στο μυαλό των ανθρώπων. Δεν ξέρουμε από ποιούς ξεκίνησε αλλά όταν οι Ρώσοι με το Spoutnik (Πρωτοπόρος) κάνανε την πρώτη βόλτα στο διάστημα, κατευθείαν ο εγωισμός των ανθρώπων έδειξε το πρόσωπο του. Έγινε μια μεγάλη κούρσα ποιός θα προλάβει να πάει πρώτος στο φεγγάρι. Ανταγωνισμός για την δύναμη, το γόητρο και την ιδεολογία!

Αν κάποιος έβλεπε κάτι παράλογο σε όλα αυτά, όπως για παράδειγμα: άχρηστα έξοδα, αρρωστημένο ανταγωνισμό, απαξίωση των επίγειων προβλημάτων, κυνήγι της δύναμης, καταστροφή της φύσης, κοκ έπαιρνε τις εξής απαντήσεις: "καλά θέλεις να πάνε οι άλλοι πρώτοι; Μήπως είσαι κουμμούνι / καπιταλιστής;" "Καλά δεν βλέπεις ότι έτσι θα κατακτήσουμε το διάστημα και θα αποκτήσουμε την τεχνολογία να ταξιδεύουμε εκεί μια μέρα;" κτλ κτλ.

Μάλιστα για να το διαδώσουν περισσότερο στη συνείδηση του ανθρώπου αρχίσαν οι σειρές επιστημονικής(;) φαντασίας όπου οι άνθρωποι είχαν ήδη κατακτήσει αυτή την τεχνολογία και ταξίδευαν στο διάστημα εντοπίζοντας καινούργιους πολιτισμούς... μπλα, μπλα, μπλα. Και επιβεβαιώνοντας το δεύτερο συνθετικό μόνο του είδους της ταινίας (φαντασία), εμείς οι τέλειοι άνθρωποι που ζούμε ειρηνικά και αδελφωμένα, βοηθούσαμε όλους τους εξωγήινους αν αντιμετωπίζαν προβλήματα. Άσχετο φυσικά αν σήμερα σκοτώνουμε πέρα από ανθρώπους και εκατομμύρια ζώα που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και που δικαιούνται τον τίτλο του γήινου. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία... Έτσι σιγά-σιγά πάψανε και οι ερωτήσεις και όλοι μας θεωρούμε φυσιολογικό να ξοδεύονται λεφτά για το διάστημα όταν πεινάνε συνάνθρωποι μας, όταν καταστρέφεται η γη, όταν σκοτώνουμε ψυχρά και προμελετημένα.

Στα πλαίσια αυτής της "λογικής" η Κίνα στέλνοντας ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά μέσα στο 2008 πανυγήρισε την "κατάκτηση του διαστήματος" (πομπώδη λόγια...). Την ίδια στιγμή που οι πολίτες της σκοτώνονταν από μολυσμένα γάλατα, εργατικά ατυχήματα, την πείνα και την "δημοκρατία", εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών πανυγήριζαν εκστασιασμένοι την "δύναμη" της χώρας τους και το ότι 2 συμπολίτες τους βγήκαν έξω από την ατμόσφαιρα της γης...

Ύστερα είναι και αυτή η "λογική" ότι η γη δεν μας χωράει και καταστρέφεται (μόνη της ε;) και άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε νέους τόπους διαμονής. Όπως για παράδειγμα ο Άρης. Που είναι κοντά μας και αν είχε νερό θα μπορούσαμε μακροπρόθεσμα και με ήδη καλά οργανωμένα σχέδια να ζήσουμε εκεί. Ε, άπαιχτη λογική, οφείλετε να ομολογήσετε. Κάνετε σχέδια πως θα κάνετε αποικήσιμο τον Άρη (εδώ και χρόνια) την στιγμή που κάνετε την ζωή στη γη αδύνατη. Χρήματα, μόλυνση, αλλά κυρίως πλήρης απαξίωση και αποφυγή των πραγματικών προβλημάτων όπως για παράδειγμα ο υπερπληθυσμός. Και ο λαός χειροκροτά και κοιτά με ανοιχτό το στόμα, ελπίζει να βρεθεί αυτό το πολυπόθητο νερό για να σωθεί αν όχι αυτός, τουλάχιστον τα παιδιά του, ή τα παιδιά των παιδιών του τέλος πάντων.

Ε, δεν είμαστε καλά. Δηλαδή τι άλλο χρειάζεται για να δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή τη "λογική" που έχουμε, μ'αυτά τα "μυαλά" που μας κυβερνούν. Και μη πει κανένας αυτά γίνονται σε Aμερική - Ρωσία ή στην Κίνα, γιατί και εμείς σαν Ευρώπη έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, αλλά και γιατί ξέρω ότι ουκ ολίγες φορές μέσα από τέτοιου είδους "ύποπτες" ειδήσεις πήγαμε να δούμε φωτογραφίες της NASA...

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας λοιπόν για νερό στον Άρη, τούτο εδώ το φτωχό ιστολόγιο έλαβε ένα email με τον τίτλο "Water on Mars: οι νέες ολοκαίνουργιες φωτογραφίες της ΝΑSA". Οφείλω να ομολογήσω ότι τις είδα, επειδή εμπιστεύομαι το γούστο του φίλου μου. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν πραγματικά καταπληκτικές. Δεν περίμενα να δω το θέαμα που αντίκρυσα.

Παρόλα αυτά, πιστός στις ιδέες μου, παραθέτω μόνο ένα σύνδεσμο από τον ιστότοπο της NASA και αυτό γιατί απλώς σκέφτομαι πόσο κόστισε αυτή η ρημάδα και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα λεφτά.
Αυτά!
Beam me up Scotty!

http://apod.nasa.gov/apod/image/0504/WaterOnMars2_gcc.jpg

13 σχόλια:

  1. Η πλεονεξία του ανθρώπου (η δική μάς πλεονεξία για να μη βγάζω την ουρά μου απέξω) είναι αναμφίβολη.

    Η καταπάτηση και καταστραφή του πλανήτη από την αδηφάγα δυτική λογική επίσης αδιαμφισβήτητη.

    Ωστόσο θα μου επιτρέψεις να πω ότι θεωρώ ότι η εξερεύνηση του διαστήματος δε θεωρώ ότι είναι "άχρηστα έξοδα" γενικά. Με στόχο την "κατάκτηση του διαστήματος" (ποιος είσαι ρε μεγάλε; - περπάτησες στο φεγγάρι και έπιασες τον Θεό απ'τα @$$$@#%) σίγουρα είναι χάσιμο ενέργειας και απίστευτη ματαιοδοξία!!!

    Επίσης, δε νομίζω ότι η επιστημονική φαντασία καλλιεργήθηκε με σκοπό την "ετοιμασία" των ανθρώπων ώστε να αποδεχτούν τα διαστημικά έξοδα. Θεωρώ ότι μέσω της φαντασίας και της επιστημονικής φαντασίας μπορούμε και σπάμε σύνορα σκέψης που έχουν παγιωθεί από την επανάληψη (δράμα, δράμα, άντε και κανά ρομάντσο για ποικιλία)...

    Αυτές οι σκέψεις μου στην τροφή για σκέψη που μου έδωσες - σκοπός μου να μην κατεβεί αμάσητη ;)

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να διευκρινίσω και την παρένθεση!

    Άψογος λόγος είναι αυτός που ονομάζει τη βόλτα στο Φεγγάρι, βόλτα στο Φεγγάρι και όχι "Κατάκτηση του Διαστήματος"... Μόνο κατάκτηση του διαστήματος δεν είναι το σπάσιμο των ορίων της γήινης ατμόσφαιρας.

    Είμαστε πολύ επικίνδυνοι τελικά... Πριν δούμε το δέντρο, έχουμε κατακτήσει το δάσος. Ποιοι είμαστε αλήθεια; Πολύ θλίψη ρε παιδιά - τι κάνουμε...! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ Ατόφιε.

    Η υπερβολική μου διατύπωση ήταν υποχρεωτική για να δώσω το νόημα όσων ήθελα να πω.

    Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να δίνονται λεφτά για να λύσουμε απορίες ή μελλοντικά προβλήματα όταν άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα. Ας τις ιεραρχίσουμε λίγο!

    Όσο για την επιστημονική φαντασία έχει να μας προσφέρει πολλά, αλλά εμπεριέχει τον κίνδυνο να μας παρασύρει σε μια φαντασία άχρηστη. όπως και πιστέυω ότι το έκανε. Η φαντασία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του ανθρώπου αλλά όχι η φαντασία που μας αποκοιμίζει...

    Δεκτές και καταγραφέες οι σκέψεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμη ένα δοκίμιο - εισαγωγή της Ursula Le Guin στο βιβλίο της "Το αριστερό χέρι του σκοταδιού"...(http://en.wikipedia.org/wiki/The_Left_Hand_of_Darkness). Απευθυνόταν σε αυτό το θέμα ακριβώς (της επιστημονικής φαντασίας και πόσο "φαντασία" είναι!) Αν δεις τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας μέσα από ένα "άλλο" σκηνικό είναι θέματα φύλου, θέματα πολιτικής, θέματα θρησκείας και καθήκοντος (καθώς και άλλα φαντάζομαι). Και από το Star Trek από ότι θυμάμαι είχε ανάλογες προεκτάσεις... (που περνούσαν με έναν πλάγιο τρόπο που δεν το καταλάβαινε κανείς εύκολα - χρήσιμο!)

    Δε μπορώ να στα μεταφέρω γιατί θυμάμαι πολύ αόριστα αυτά που έγραφε... Θα το κάνω σχόλιο αν καταφέρω να το βρω!

    Sorry για την επιμονή αλλά έχω γίνει λάτρης της επιστημονικής φαντασίας... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνφωνώ Ατόφιε και επαυξάνω.
    Όχι μόνο το Star Trek, αλλά και ο Φίλιπ Ντικ, ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασήμωφ από αυτούς που έχω διαβάσει.
    Αλλά η φαντασία και ο διαχωρισμός της σε χρήσιμη και άχρηστη θα μας απασχολήσει σε μια άλλη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν λίγο καιρό και η Ινδία με ένα λαό όπως τον έχει πανηγύριζε για τα ίδια. Όσο για το νερό κάνουν λάθος. Ο Άρης είχε ποτάμια και θάλασσες μπύρας και μετά για γλύκα έτρωγες και το από κάτω από το "νερό" που έχεις στο ντοκουμέντο, Αγαπητέ Ιπτάμενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχετε σκεφτεί τι εθνικότητα ήταν τα μυαλά που ξεκίνησαν αυτή την απίστευτη σπατάλη...?

    ή μήπως οι άλλοι οι ηλίθιοι με το "πείραμα του Θεού" στο cern?

    ενώ κάπου 1 δις άνθρωποι πεινάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Γιάννη,

    αυτό με το Cern το είχα ξεχάσει! Πρέπει να βρώ φωτογραφία-ντοκουμέντο και γιαυτό... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τον φίλο Βασίλη (bilsot) έλαβα το παρακάτω "ντοκουμέντο" που αφορά το πολυφημισμένο πείραμα CERN.
    Μπορεί αυτή την φορά η φωτογραφία να είναι πραγματική αλλά είναι εξίσου παράλογη και αστεία...

    Hacking CERN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσοι άνθρωποι είπαμε ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ; Κατά τ' άλλα ο Άρης μας έλειπε...

    ΥΓ : Η φωτογραφία είναι Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Run Boy Run,

    δυστυχώς σπάνια παίρνω τόσο καλά email...

    Παραφράζοντας τον Πανούση: Αχ, Άρη, εσύ μας μάρανες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε,

    το είδα το βίντεο που έστειλες. Δεν θα σχολιάσω αν είναι αλήθεια ή ψέμματα γιατί άλλο πράγμα βρίσκω πιο σημαντικό. Γι'αυτό σε ρωτάω: Ε, και λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin