Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Κάνε το σωστό.

Αγαπητοί αναγνώστες,

το ποδόσφαιρο ήταν κάποτε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Δεν παρακολουθώ πλέον σχεδόν καθόλου και η αλήθεια είναι ότι βρίσκω ότι δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει, παρά την προσπάθεια ανθρώπων που θέλουν να μας πείσουν, ότι έχει μια μαγεία. Ξεφεύγοντας από αυτές τις αρχές μου, παραθέτω το παρακάτω βίντεο, επειδή και αυτό με την σειρά του ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και έχει να προσφέρει κάτι.

Ένα μύνημα μόνο μπορεί να μου περάσει. Κάνε το σωστό και ας σπάει τους "κανόνες" που έχουν επιβληθεί. Συμβαίνει δε τόσο σπάνια, που κάθε φορά που θα το δούμε να γίνεται, μας προκαλεί τρομερή εντύπωση.
Αυτός ο παίκτης, την συγκεκριμένη στιγμή, κάνει κάτι ασύλληπτο για την ελληνική και όχι μόνο πραγματικότητα (βλ. Καραγκούνη, Μαραντόνα αλλά και τόσους άλλους). Βάζει την αξία, του να κάνεις κάτι σωστά, πάνω από το εγώ του, πάνω από νόρμες και κανόνες, πάνω από ομάδες και συμφέροντα, υποχρεώνοντας και τον διατητή να κάνει το ίδιο, δίνοντας έτσι στο ποδόσφαιρο μια αληθινή απίστευτη μαγεία! Με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα ήταν έτσι μαγική και η ζωή αν κάναμε πάντα όπως αυτός...





8 σχόλια:

  1. Το ποδόσφαιρο είναι το πιό δημοφιλές άθλημα του κόσμου.Εκτός αυτού είναι ένα κοινωνικιπολιτικοικονομικό φαινόμενο.Τουλάχιστον ήταν κάποτε. Έχει κανόνες πουτο κάνουν συναρπαστικό.Πχ το όφ σάιντ,αν είσε μάγκας πέρνα τον αμυντικό προκειμένου να βάλεις γκολ.Αλλά υπάρχουν και κανόνες που έχουν επιβληθεί,όπως οι θεατρινισμοί των παιχτών που μπροστά στον Καραγκούνη τύφλα να 'χει ο Αντονι Χοπκινς.Τα καραγκιοζιλίκια διοικήσεων,οι τραμπουκισμοί των οπαδών που αν δε σε κάνουν κάφρο σε κάνουν να χάσεις το ενδιαφέρον. Γι'αυτό όταν βλέπεις παρόμοιες σκηνές όπως στο βίντεο απορείς. Οι παλλιοί έλεγαν:ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΡΙΧΤΟ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε tiktos,

    έτσι ακριβώς, ρίχτο στο γιαλό...
    και νομίζω ότι ακόμα είναι κοινωνικοπολιτικοικονομικό φαινόμενο. Αλλά προτιμώ πλέον να πάρω την μπαλίτσα μου (του μπάσκετ βεβαίως, βεβαίως) και να βγώ να παίξω σε κανένα γηπεδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου με κούφανες τώρα.Ξέρεις πόσα χρόνια έχω να το ακούσω αυτό; να παίξουμε μπασκετάκι και όχι να πάμε στα 5 επί5 να πληρώσουμε 10 ευρώ ανά άτομο δηλαδή 100 ευρώ συνολικά και να παίξεις μεταξύ αγνώστων τελικά.Αν δεν πληρώσεις σε αυτή τη χώρα οτιδήποτε κωλομεγλυφάτο δεν σου πιάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε tiktos,

    ίσως επειδή πρόλαβα τις αλάνες και τις πλατείες, έμαθα να σκέφτομαι έτσι. Ο νέος που τώρα γεννιέται δεν έχει τέτοιες επιλογές, πρέπει να πληρώσει αφού αυτό κάνουν όλοι...
    Βέβαια, εδώ που ζω τώρα, υπάρχουν πολλά δωρεάν γηπεδάκια ποδοσφαίρου σε πάρκα, γιατί εδώ δεν τσιμεντοποιούν τα πάρκα, αντίθετα τα θεωρούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την άθληση και το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μπιλ Σάνκλι (μεγάλη φιγούρα της Λίβερπουλ) κάποτε είχε πει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλό ζήτημα ζωής ή θανάτου και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο.

    Οι πολιτικές (πρώτα) και κοινωνικές διαστάσεις του ποδοσφαίρου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οι οικονομικές αδελφέ, ας μην τις ξεχνάμε...

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την στιγμή που στην κοινωνία κυριαρχεί το ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΡΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ, το ποδόσφαιρο δεν θα έμενε απ' έξω φίλε Ιπτάμενε. Θα θυμάσαι(;) τον αγώνα Γερμανία-Ουγγαρία μουντιάλ κλπ κλπ και πως ξεκίνησαν τα κόλπα. Όσο για μπασκετάκι αν διαθέτεις και κανένα δυο βαρέλια μπύρα να ξεδιψάσουμε θα σείρω τα κόκαλά μου για τα πιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα,χα, αυτό μάλιστα είναι σπόρ. Αφού τα πιούμε αδελφέ, θα παίξουμε με τις τάπες. Όπως τότε που δουλεύαμε στου Ιάκωβου, του Δανιηλίδη ντε... που περιμέναμε το ουίσκι να ωριμάσει!

    Το ξέρω, δεν το θυμάμαι το παράδειγμα που αναφέρεις, μια που δεν ήμουν καν μικρός τότε. Αν δεν απατώμαι ήταν και το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η "έκπληξη" του αιώνα χαρακτηρίστηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin