Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ο Κύριος της Άμαξας (ΙΙ)

Είδος: Ταινία
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Χρονολογία: 1997 , Switzerland
Σκηνοθεσία: Cyril Lanier
Διάρκεια: 42'


Πρόκειται για αναδημοσίευση (ταινία, μετάφραση, ένα αγγλικό κείμενο) η οποία γίνεται για τους παρακάτω λόγους: Καθώς ενηλικιώνομαι ιντερνετικά μαθαίνοντας να χειρίζομαι την νέα τεχνολογία, κατάφερα να προσθέσω  Ελληνικούς υπότιτλους σ' αυτήν την πολύ σπουδαία κατά την άποψη μου παραβολή. Πρόκειται για μια παραβολή που είχα πρωτοδιαβάσει στα βιβλία του Γκουρτζίεφ και που στην συνέχεια βρήκα κάπως τροποποιημένη στους διαλόγους του Πλάτωνα και συγκεκριμένα στον Φαίδρο. Αργότερα μελετώντας κάποια από τα ιερά κείμενα των Ινδών (Βέδας) - και τα αρχαιότερα που έχουν επιζήσει της εποχής μας - βρήκα την αυθεντική πηγή στις Ουπανισάδες (Katha Upanishad). Είχα μαγευτεί από την ιστορία και δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι είχε τεράστια επίδραση επάνω μου.

Η ταινία είναι μια άριστη μεταφορά της παραβολής στην οθόνη την οποία αναλύει δείχνοντας μας τον δρόμο της εσωτερικής αναζήτησης. Μια ασυνήθιστη όμορφη και με βαθιά επίδραση ταινία. Φανταστείτε μία άμαξα του 19ου αιώνα από την οποία ένα τσούρμο ξένων βγαίνει έξω. Έτσι ξεκινά μια σειρά μυστικιστικών περιπετειών στις οποίες ο οδηγός πρέπει να αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του εμπόδια, ενώ ψάχνει για έναν αληθινό Κύριο. Το μαγευτικό αυτό φιλμ αρέσει τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.

Μην αφεθείτε να σας εξαπατήσει η φαινομενική απλότητα και γοητεία της ιστορίας. Ο θεατής, όπως και αμαξάς της ταινίας, ίσως κληθεί να θέσει μια σοβαρή ερώτηση: "Είμαι ο Κύριος του εαυτού μου;" (- Andrei Serban, Opera & Theatre Director.)
Και κάτι τελευταίο: Την ταινία δεν μπόρεσα να την βρω πουθενά αλλού στο ίντερνετ παρά μόνο για αγορά σε βιντεοκασέτα. Αφού λοιπόν την μετέφρασα και πρόσθεσα τους υπότιτλους την ανέβασα. Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον την βρει ενδιαφέρουσα, να προωθήσει τον σύνδεσμο σε γνωστούς και φίλους του. Δεν ζητάω αυτή τη χάρη για λόγους διαφήμισης και αυτοπροβολής,  ούτε για να ανταμειφθεί η δουλειά που έκανα, την ζητώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μια ταινία που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την ζωή μας!



19 σχόλια:

  1. καλημερα Ιπταμενε!
    θα τη ξαναδω την ταινια και στα ελληνικα.
    εμαθες ΚΑΙ υποτιτλισμο και πολυ γρηγορα απο οτι βλεπω!
    ετσι θα απολαυσουμε την ταινια χωρις το εμποδιο της ξενης γλωσσας!
    μια ενσταση μονο.
    αυτο το ερωτημα : Ειμαι ο Κυριος του Εαυτου μου?-τι το ηθελες??
    εεεεε?
    καλημερα ιπταμενε οπου κι αν πετας....
    Υ.Γ ολο και κατι ταινιουλες μουρχονται στο μυαλο...
    ..που θελουν μεταφραση και υποτιτλισμο.......
    καλημεραααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α συγνωμη!
    η πεταλουδα ειμαι και παραπανω αλλα ειμαι στο 2ο μειλ και την παταω συχνα ετσι!
    ας γινω κυριος των μειλ μου και της διαδικασιας σχολιασμου και...βλεπουμε για τα περι κυριος εαυτου!!!!!
    καλημερα και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ wuweiwo.
    Όσο αναφορά την ένσταση, η αλήθεια είναι ότι το βρήκα σε μία κριτική της ταινίας, αλλά το ενστερνίζομαι πλήρως.
    Βλέπεις πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνει/ λέει/ πιστεύει, αντιφατικά πράγματα. Όπως ο αμαξάς που ανοίγει την πόρτα και βγαίνει ένα τσούρμο αγνώστων Κυρίων, από τους οποίους δεν αναγνωρίζει κανένα αλλά που έχουν επίδραση στην πορεία της άμαξας. Έτσι προκύπτει η ερώτηση, είμαι κύριος του εαυτού μου; Εξ' άλλου ο πρώτος αμαξάς λέει ότι αυτός ο ίδιος είναι ο Κύριος του εαυτού του. Δηλαδή σε απο-συμβολισμό η λογική είναι ο Κύριος. Η ταινία αμφισβητεί σοβαρά αυτόν τον ισχυρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον την βρει ενδιαφέρουσα, να προωθήσει τους συνδέσμους σε γνωστούς και φίλους του. Δεν ζητάω αυτή τη χάρη για λόγους διαφήμισης και αυτοπροβολής, ούτε για να ανταμειφθεί η δουλειά που έκανα, την ζητώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μια ταινία που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την ζωή μας!

    Αν εννοείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αυτά που γράφεις, τότε θα έπρεπε να αφήσεις ελεύθερα τα βίντεο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν υπολογιστές και δεν μπορείς να τους δώσεις να δουν τις ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μιχάλη και καλώς ήρθες. Εννοώ πάντα αυτό που λέω και τα βίντεο υπάρχουν εδώ για να τα κατεβάσει ο καθένας. (http://moviesthatcanchangeyourlife.blogspot.com/2009/03/master-and-carriage.html)
    Επίσης αν τα θέλεις με την μετάφραση κατέβασε τα απλά από το YouTube.

    Αλλά μάλλον κάτι άλλο θα εννοείς γιατί δεν μπορώ να τα δώσω από εδώ που είμαι σε κάποιον που δεν έχει ίντερνετ. Μήπως μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (για μεγάλους), όπου μπορεί να προβληθούν οι ταινίες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν υπολογιστή. Υπάρχουν ακόμα ανάλογα σχολεία και σε φυλακές. Τέλος μπορούν να προβληθούν σε κάποια αίθουσα διαλέξεων όπου δεν μπορείς να έχεις ίντερνετ για να τα δείχνεις.
    Όποτε προσπαθούσα υπήρχε στα βίντεό σου ένα ταμπελάκι με φραγή. Αλλά από ότι βλέπω τώρα σε κατηγόρησα τζάμπα. Έχω κάποιο πρόβλημα στον downloader μου γιατί δεν μπορώ να κατεβάσω ούτε τα δικά μου από το You Tube.
    Επί τη ευκαιρία μπορείς να δεις τι ανεβάζω στο You Tube εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=zb7aRBslvC4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά κατάλαβα Μιχάλη, ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Αξιέπαινη η προσπάθεια σου αν το δώσεις σε κάποιους από τους προορισμούς που αναφέρεις.

    Το βιντεάκι το ήξερα, είναι μια από τις πολλές οφθαλμαπάτες που κυκλοφορούν. Πράγματι δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι απόλυτα τις αισθήσεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είδα και έπαθα να φτιάξω το μπιιιιπ το σύστημα.
    Μπιιιιιπ τα μπιιιιπ τα πρόσθετα του μπιιιιπ του Μοζίλα.
    Θα πιάσω τώρα να κατεβάσω τα βιντεάκια για να τα δω με την ησυχία μου.
    Πριν σου έδωσα (μάλλον) μισή διεύθυνση. Εδώ http://www.youtube.com/my_videos έχω όλη την σειρά που έχω ανεβάσει μέχρι τώρα. Πέρνα να κάνεις κανένα κλικ. Μην είσαι και μοναχοφάης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η τεχνολογία φίλε μου Μιχάλη, είναι ευχή και κατάρα. Μπορεί να σου δώσει απίστευτες δυνατότητες, αλλά από την άλλη μπορεί να σε τρελάνει κιόλας! ;-)
    Δεν χρειαζόταν ο δεύτερος σύνδεσμος, έχω ήδη από χθες που μπήκα και κοίταξα αρκετά. Ο αετός ήταν από τα καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιπτάμενε,
    πιστεύω ότι ανοίγεις μεγάλη πόρτα. Εύχομαι να μην κουραστείς να μεταφραζείς και να τοποθετείς υπότιτλους γιατί τελικά υπάρχουν διαμάντια που πρέπει να αποκτιούνται σε όλες τις γλώσσες.
    Καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αδελφέ, θα δείξει... χρόνος να υπάρχει μόνο γιατί από όρεξη να φάνε και οι κότες!
    Δες και την επόμενη ανάρτηση (δώρο) πριν γίνει!
    http://www.youtube.com/watch?v=eWtoB7IWjOM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλα δε μας εφταναν ολα τα άλλα που κανεις ανάρτηση
    τωρα θα βλεπουμε και τα ....προσεχως?????
    καλημερα ιπταμενε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ελπιζω να ηταν φανερο οτι σε πειραζα ετσι?
    αλλά απο τον Δρομο του Βουβαλιου ξαφνικα αρχισα να αναρωτιεμαι: ποια ειμαι?
    ψαχνω να βρω και ποιος ειναι ο κυριος της αμαξας...
    θα καει η πεταλουδα στο τελος!
    καλημερα 2η

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Πεταλούδα,

    η δρόμος του βουβαλιού με τον κύριο της άμαξας έχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Πχ. και οι δύο αναζητούν κάτι, και οι δύο πρέπει να μάθουν να μιλούν τη γλώσσα ο ένας του αλόγου και ο άλλος του βουβαλιού, και οι δύο καταλήγουν από εκεί που αρχίσανε κ.α.
    Δεν χρειάζεται να το ψάχνεις τόσο πολύ ώστε να καείς! (τι θα κάνουμε μετά χωρίς πεταλούδες, ε;) Η πείρα μου έδειξε ότι αν θέλεις κάτι πολύ αυτό έρχεται από μόνο του. Επιπλέον αν ψάχνεις κάτι που θέλεις πολύ έντονα, τότε αυτό δεν έρχεται ποτέ.
    Σκέψου αυτό: είσαι αυτή που είσαι, αλλά είσαι κύριος του εαυτού σου; Αυτό είναι το ποιο σημαντικό νομίζω, γιατί από εκεί ξεκινάει το ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο (ο οποίος όπως λέει και η ταινία είναι εξίσου μεγάλος με τον εξωτερικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βρισκομαι εκει που πρεπει να βρισκομαι.
    στο Δρομο.
    και γι΄αυτο βρεθηκα μπροστα σε αυτην την γοητευτικη παραβολη,γι' αυτο ειδα και το βιντεακι με τον Κρισναμουρτ και "τυχαια" ειδα και το Δρομο του Βουβαλιου.
    ηρθανε και πεσανε πανω μου ή εγω πανω τους.
    ή επεσα πανω στο blog σου για την ακριβεια.ή εσυ στο δικο μου δεν θυμαμαι ακριβως.
    και επειδη ειμαι χαρουμενη πολυ,
    με ολα αυτα που "τυχαια" ερχονται στην πεταλουδισια ζωη μου,
    δεν υπαρχει περιπτωση να μεινει ο κοσμος χωρις πεταλουδες-οχι τουλαχιστον πριν δω οοολα τα φιλμ που εχεις εδω και μου αρεσουνε και επισης να διαβασω οοολες τις αναρτησεις απο αυτες που μου τραβηξαν την προσοχη.
    ε μετα βλεπουμε.
    ειναι συνδεδεμενα και τα 3 θεματα με διαφορα που εχω στο μυαλο μου.
    το σχολιο ηταν απο χαρα ιπταμενε.
    καλησπερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μιλάς σαν αληθινή σοφή! Ίσως γι' αυτό ευθύνεται και η χαρά που νιώθεις. Αλλά έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Είμαστε στο δρόμο ψάχνοντας κάτι που ίσως δεν θα βρεθεί ποτέ. Αλλά όλο και ανακαλύπτουμε "τυχαία" (όπως γράφεις - μαγικά θα έλεγα εγώ) διάφορα πανέμορφα και εξωτικά λουλούδια που κολλάνε μεταξύ τους συμπληρώνοντας ένα εξίσου μαγικό παζλ.
    Θέλω να πιστεύω ότι τα θέματα που με απασχολούν - και κατά συνέπεια και τους άμοιρους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου - έχουν να κάνουν με την ελευθερία του ανθρώπου. Μια ελευθερία που το νόημα της μπορώ να το πιάσω με την βοήθεια ενός άλλου "λουλουδιού" που έσκυψα και μάζεψα τις προάλλες: "Ο άνθρωπος δεν γεννιέται ελεύθερος, γεννιέται για να ελευθερωθεί" - Hegel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ιπτάμενε σε ξαναβρήκα!
    Είδα και έπαθα με το ΜΠΙΠ το σύστημα που λέγαμε πριν κάποια χρόνια και μου έσβησαν την διεύθυνση του Youtube. Τώρα τα ξαναφτιάχνω από την αρχή και σε έψαχνα για τον Κύριο της άμαξας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Μιχάλη,
    την έπαθες και εσύ, ε;
    Στο ημέηλ που θα βρεις στην καρτέλα ιπτάμενος Ολλανδός / επικοινωνία, μπορείς να ρωτήσεις ό,τι χρειάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin