Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Μια ακόμη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματοςΝαι ακόμη μία, αγαπητέ αναγνώστη. Γιατί θα με ρωτήσεις και με το δίκιο σου. Αν είσαι και λίγο υποψιασμένος θα προσθέσεις: μήπως εσύ είσαι πιο αντικειμενικός από τους άλλους; Όχι θα σου απαντήσω. Θα είμαι υποκειμενικός, δεν γίνεται αλλιώς και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι τουλάχιστον για γέλια. Με μια μικρή διαφορά όμως: ο γραφών δεν ψήφισε. Και αυτό του δίνει το δικαίωμα να είναι πιο αντικειμενικός μέσα στην υποκειμενικότητά του. Γιατί δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Δεν έχει συμπάθειες, είναι αχρωμάτιστος και δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο πολύς ο κόσμος (στην ουσία γίνεται καχύποπτος σε αυτό που λέει πολύς κόσμος). Ειδικά αυτό το τελευταίο από μόνο του είναι ο μισός ορισμός της αντικειμενικότητας. 

Τώρα που αρχίζουν να κοπάζουν οι πανυγηρισμοί της μεγάλης νίκης του Ελληνικού Λαού που με την σοφία του πάλι μίλησε αποφάσισα να σου πω ότι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια που ακούς και ασπάζεσαι με ελαφρά την καρδία δεν είναι αληθινά. Είναι ψέμματα τα οποία σου λένε για να σου χαϊδέψουν τα αυτιά αφού και οι πέτρες ξέρουν ότι σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε ικανοποιημένοι από αυτό που κάναμε, για να το πω κομψά.  


Αν νομίζεις ότι αποφάσισες σωστά Ελληνικέ λαέ ή αν είσαι από αυτούς που λένε: "τους δείξαμε εμείς", ή αν είσαι από αυτούς που λένε η πραγματική αλλαγή ήρθε και άλλα τέτοια πομπώδη λόγια, έχω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις εν είδει ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος:

Μεγάλος λόγος γίνεται για την μεγάλη ήττα του δικομματισμού. Φαινομενικά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού στα δύο μεγάλα κόμματα μπήκε σφήνα ένα τρίτο πρώην μικρό. Όμως θα πρέπει να κοιτάμε πάντα βαθειά και όχι επιφανειακά: 
Πιστεύεις σοφέ λαέ ότι τους τιμώρησες; περίπου 1 στους 3 (2 στους 6,5 για να ακριβολογούμε) ψήφισε τα δύο κόμματα που άνοιξαν την κερκόπορτα της Ελλάδος στα ξένα συμφέροντα. Αυτό δεν είναι ο θάνατος του δικομματισμού και πολύ περισσότερο η τιμωρία, λέξη την οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο πολύς ο κόσμος και που πιπιλίζουν (φαντάζομαι γιατί δεν παρακολουθώ) σίγουρα οι περισσότεροι δημοσιογράφοι. Το 13% και ακόμα περισσότερο το 19% (πρώτο κόμμα) δεν είναι τιμωρία: είναι καταρχήν συγχώρεση και κατά δεύτερον επιβράβευση από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας της πολιτικής αυτών των δύο κομμάτων. 

Μήπως όμως αποφάσιζες σωστά όταν έριχνες την ψήφο σου λόγω αγανάκτησης, εκδίκησης ή τιμωρίας στη χρυσή αυγή; Ελπίζω να συνειδητοποίησες το λάθος σου, εσύ τουλάχιστον που δεν είσαι φασίστας από ιδεολογία, όταν σου είπαν εγέρθειτι... Μόλις το άκουσα χάρηκα γιατί με τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπάρουν τόσο μεγάλο ποσοστό, σοφέ λαέ...

Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του Φώτη. Θα μου πεις μα δεν πήρε μεγάλο ποσοστό και τον στεναχώρεσες με το 6% όμως αν και δεν θέλω να γίνω προάγγελος κακών μαντάτων το κόμμα του που έβαλες στη βουλή είναι ο Δουρειος Ίππος που μεταφέρει ικανοποιητικό αριθμό βουλευτών που μπορούν να δώσουν πλειοψηφία σε μια νέα μνημονιακή πολιτική ίδια και απαράλλαχτη με αυτή που ο δικομματισμός που "σκότωσες" είχε μέχρι πριν λίγες μέρες. Ξέρω το ξέχασες ότι πήρε βουλευτές από το μεγάλο κόμμα αλλά τόσα ξεχνάς εδώ θα κολλήσουμε; 

Αλλά μήπως εσύ σοφέ λαέ του 19% (πρώτο κόμμα στην ουσία) που δεν μπήκες στη βουλή και δεν εκπροσωπείσαι, εσύ δεν ήσουν που φαγώθηκες να μου μιλάς για αγώνες και δράση και ότι η αποχή ή το άκυρο μου ή το λευκό μου θα πάει στα πρώτα κόμματα, έκανες εσύ τίποτα καλύτερο; Εκεί την έδωσες την ψήφο σου και μάλιστα έκανες και τον κόπο να πας και στο εκλογικό τμήμα. Άρε σοφία, από τα μπατζάκια τρέχει...

Εμ οι άλλοι σοφοί; οι αριστεροί; Ξέρεις το καλύτερο ήταν ότι άκουσα κάπου ότι η αριστερά πήρε το 33% (17+8.5+6+2). Άμα λέω εγώ ότι η εξουσία διαφθείρει. Ούτε καν εξουσία δεν γίνανε, ούτε να τα βρούνε μπορούνε, η καταμέτρηση δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί και ξεχάσανε και αυτοί ότι στο σύνολο του εκλογικού σώματος ούτε 22% δεν βγάζουν όλοι οι πολυδιασπασμένοι μαζί....
Αλλά συγνώμη παρασύρθηκα, μιλούσα για την αριστερά. Μια απαρχαιομένη και μια νέα. 
Για την παλιά τι να πεις; Ξέρεις τι είναι να κλείνει το εργοστάσιο και να σου μένει η αντιπροσωπεία; Ξέρεις τι είναι να βράζει ο τόπος από αγανάκτηση και οργή και αντί να αρπάξεις την ευκαιρία από τα μαλλιά να δηλώνεις ορθά κοφτά ότι δεν συνεργάζεσαι με κανέναν; Να λες στην ουσία εγώ δεν θέλω να κυβερνήσω, ο ρόλος μου είναι να κάνω αιώνια αντιπολίτευση, την ίδια αντιπολίτευση αιώνια

Και να πάμε και στη νέα: Μεγάλη νίκη αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ή μήπως να το κοιτάζαμε πιο βαθειά;Αυτοδυναμία δεν πήρε πράμα που θα το ήθελα για να δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος. Αλλά θα μου πείτε γίνεσαι κακός τώρα. 
Ναι λοιπόν γίνομαι γιατί δέχτηκε να συμμετάσχει σε παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι τουλάχιστον για εμένα. Οφείλω βέβαια να παραδεχτώ ότι ακούστηκαν κάτι ψίθυροι για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Εδώ θα είμαστε και μακάρι να είμαι εγώ αυτός που θα έχει κάνει λάθος. 

Εσείς λοιπόν όλος ο σοφός Ελληνικός Λαός που αποδέχτηκε να πάρει μέρος στο τσίρκο με έναν εκλογικό νόμο έκτρωμα όπου ΟΛΟΙ όσοι ψήφισαν αποδέχτηκαν ως δημοκρατικό αφού συμμετείχαν στη μόνη κατ' επίφαση δημοκρατική διαδικασία που μας έχει απομείνει εξηγήστε μου σε πιο μέρος της γης ξανάγινε στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες το πρώτο κόμμα (με διαφορά ως και 5% να παίρνει τις μισές ή και το 1/3 των εδρών; Μήπως αυτό το όχι που νομίζεις αλλά και σου λένε ότι είπες ήταν στην ουσία ναι;

Και ένα μικρό σχόλιο για την αποχή. Δεν ξέρω τι ακούγεται αλλά η αποχή ήταν μικρότερη από την προηγούμενη φορά. Μπορεί το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο αλλά πρώτον μιλάμε για καταλόγους που ήταν από την απογραφή του 2001, μιλάμε για αδυναμία μετακίνησης πολλών συνανθρώπων μας, αλλά και για ένα μεταναστευτικό ρεύμα που διαπιστώνω και ιδίοις όμμασι εδώ στην ξενιτιά...

Για επίλογο ακόμα μερικές ερωτήσεις για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο του ιστολογίου. Κάτι σαν εξετάσεις που σύμφωνα με τον Ο.Ουάιλντ είναι ερωτήσεις που κάνουν χαζοί και δεν μπορούν να απαντήσουν οι σοφοί: 
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι άλλοι ξέρουν ή μπορούν καλύτερα από εσένα; 
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ ή οι άλλοι που διαλέγεις μπορεί να ξέρουν τι είναι καλό για τον κόσμο;
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι χρειάζεσαι κάποιον να σε κυβερνά; 
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς ποτέ να αποφασίσεις λογικά όταν βρίσκεσαι υπό πίεση; 
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μια αλλαγή μέσα στο πρότυπο είναι αλλαγή;
- Τι σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι κάποιος όταν εκλέγεις κάποιον κάνοντάς τον σπουδαίο;
- Τι σε κάνει να διαλέγεις τον ένα αντί του άλλου όταν και οι δύο λένε ότι ξέρουν με διαφορετικό τρόπο να σε σώσουν;
- Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι διαφορετικές ιδεολογίες, η οργάνωση τους και ο ανταγωνισμός που αυτές προωθούν θα οδηγήσουν ποτέ στην ένωση των ανθρώπων;
- Τι σε  κάνει να πιστεύεις ότι με την οργάνωση της πολιτικής ή της δικαιοσύνης και την επιβολή τους μέσω συμμόρφωσης θα επιτευχθεί ποτέ ενότητα;

Σοφοί μου, ξέρω σας στεναχώρησα, αλλά η καρδιά μου υπαγόρευσε ότι έγραψα και αν έχει κάνει λάθος συγχωρέστέ την. Είναι ακόμα μικρή και έχει πολλά να μάθει από την σοφία σας.


10 σχόλια:

 1. Άστους να χαίρονται....τώρα θα γαμηθούμε όλοι μαζί.

  Η Απέχουσα Οχιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το πολιτικό παιχνίδι παίζετε τώρα από τους ίδιους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτό το χάλι αλλά και τους ίδιους πολίτες που τους επέλεγαν, και όλοι μαζί παίζουμε με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο σε
  μια δημοκρατία με αποτυχημένους πολιτικούς και αποτυχημένους ψηφοφόρους.

  Το σενάριο απο μηχανής θεό δεν έχει για την ώρα.

  Ελπίζω να βρεθεί ο πάτος και να πατήσει η νέα γενιά, η δικιά μου γενιά και να πατήσει θα γλιστρήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ απλά και όμορφα έχεις δίκιο...χαμογελούσα πικρά διαβάζοντας το κέιμενο σου.Αν και είσαι μακρυά,είσαι πολύ πιο ενημερωμένος από πολλούς που ζουν εδώ.Και βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα.Και όπως είναι...στο μεγεθος που είναι.Κοινώς ούτε ψύλος στον κόρφο μας...γι αυτά που έρχονται.Με κάλυψες στα περισσότερα με αυτά που έγραψες,να είσαι καλά.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οχιά ...τα είπες όλα!

  Habilis αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, δυστυχώς αυτοί είμαστε.

  Lefti χτύπησες διάνα: οι περισσότεροι που ψήφισαν είναι δυστυχώς ανημέρωτοι. Θεωρούν υποχρέωση να ψηφίζουν αλλά όχι να σκέφτονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σκέψη και ερώτηση μαζί:

  Αφού όλο αυτό είναι κατεπιφαση "δημοκρατία", σωστά?
  Μετά από όλα αυτά-τα σωστά - σου συμπεράσματα,
  ΤΙ?

  καλημερα
  και σε όσους έπαιξαν το παιχνιδάκι
  και σε όσους απείχαν από αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πεταλούδα καλημέρα,

  Να το πω πιο απλά: ας αποδείξουν ότι κάτι άλλαξε, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο.
  Ας απαντήσουμε - σκεφτούμε όλοι τις "χαζές" μου ερωτήσεις βρίσκοντας ικανοποιητικές απαντήσεις ο καθένας για τον εαυτό του και μετά δεν έχει τι, μετά θα γίνουν όλα από μόνα τους. Δεν είναι βέβαια μόνο η σκέψη ο δρόμος. Υπάρχει και ένα ασαφές αίσθημα μέσα μας που μας λέει τι είναι σωστό, αλλά θα πρέπει ο νους να είναι ελεύθερος από πιέσεις, φόβους, επιθυμίες, ανάγκη για δύναμη, ασφάλεια τα οποία δεν το αφήνουν να εισ-ακουστεί. Πιστεύω ότι αυτό θα το καταλάβουμε αν αναλογιστούμε καλά τις ερωτήσεις.

  Εξάλλου αυτό το τι πάλι ζητάει δράση, εκπλήρωση μιας επιθυμίας, ανάγκη για κάτι που δεν υπάρχει. Για εμένα προέχει το ζήτημα της κατανόησης. Και αυτό αν το καλοσκεφτείς είναι από μόνο του δράση.

  Θα συμφωνήσω (αν αυτό εννοείς) ότι και οι απέχοντες συμμετέχουν στο παιχνίδι. Αλλά πρώτον δεν συμμετέχουν με την θέληση τους αλλά γιατί έτσι τους υποχρεώνει ένας καθόλου λογικός εκ-λογικός νόμος και δεύτερον διατηρούν την αξιοπρέπεια του δεν με εκφράζει κανένας, του να μην θέλεις να έχεις πολιτική ή καλύτερα κομματική στέγη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα Ιπτάμενε Ολλανδέ!

  φοβάμαι πως ο δικομματισμός δεν γκρεμίστηκε αλλά απλά μετασχηματίστηκε....

  Δυστυχώς κανένας λόγος δε έγινε για την αναγκαία αλλαγή του πολιτικού συστήματος... γιατί δεν μπορείς να στέκεσαι μόνο στα συμπτώματα....... και αν ήταν ειλικρινείς θα μπορούσαν το ελάχιστο να κάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ή για την σύσταση μιας ΕΛΕ κ.α. ... αλλά.. αλλά.... (εδώ φαίνεται και η υποκρισία κάποιων...)

  Και βέβαια δεν τους συμφέρει να μπορούν να ψηφίζουν και οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος..... όπως γίνεται αναλόγως και σε άλλες χώρες....

  Οι εκλογές όπως συμβαίνουν μου θυμίζουν κάποια έθιμα των αρχαίων πολιτισμών... όπως λ.χ. στην αρχαία Βαβυλώνα όπου την πρωτοχρονιά, για να ξορκίσει ο λαός την αποτυχία του να γίνει κοινωνία πολιτών....ταπείνωνε τον βασιλιά με το να τον κατεβάσουν από τον θρόνο για μια ημέρα με ραπίσματα κ.α. ... και βέβαια τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν άλλαζε τίποτε.

  Δεν βλέπω ουσιαστικές διαφορές.... η πολιτική τάξη έχει αυτονομηθεί επικίνδυνα από την κοινωνία...

  Σίγουρα οι εκλογές ειναι ένα παιχνίδι πλέον και ας είναι το δικό τους (και η αποχή ειναι συναίνεση νομίζω) αλλά ο πολίτης δεν είναι πολίτης μια φορά στα 4 χρόνια και αυτό πρέπει να το δείχνει έμπρακτα...

  α.α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακριβώς αδελφέ.
  Τι δι-κομματισμός, τι τρι-κομματισμός ;-) Αν δεν φύγει το δεύτερο συνθετικό δεν αλλάζει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε τα ιδανικά για ιδεολογίες και εμείς να μην το βλέπουμε.

  Πότε θα καταλάβουμε ότι έχουμε μια πατρίδα που μας ενώνει, αλλά προτιμάμε να κοιτάμε το πρόσκαιρο συμφέρον και βόλεψη μας (που πολύ αμφιβάλλω αν είναι καν το συμφέρον μας) και να ταυτιζόμαστε με πράγματα που μας χωρίζουνε...

  Την καλησπέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δυστυχώς αυτός ο κομματισμός είναι η αρρώστια μας, το μόνο καλό όμως πως πλέον δεν υπάρχει η τυφλή εμπιστοσύνη που υπήρχε παλαιότερα....

  Αλλά και η όποια ψήφος είναι καταδικασμένη εξ αρχής.... και δεν είναι μόνο η αδυναμία μιας ορθολογικής επιλογής ενός κόμματος με σοβαρή πρόταση αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο κάποιος θα βάλλει τον σταυρό δίπλα από ένα όνομα. Με ποια κριτήρια σταυρώνει κάποιος κάποιον; Δυστυχώς το σύστημα είναι έτσι δομημένο που τις περισσότερες φορές αυτοί που προβάλλονται και γίνονται αναγνωρίσιμοι είναι οι καρικατούρες και οι διάσημοι της τηλεόρασης (ηθοποιοί, αθλητές κτλ δίχως πολιτικές ικανότητες.... ). Είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να ψηφίσει με καθαρά πολιτικό κριτήριο... Η ψήφος έχει γίνει και αυτή μέσο άκριτης κατανάλωσης...

  Πρέπει κάποια στιγμή να αποβληθεί αυτό το κομματικό καρκίνωμα και τα μέσα που το στηρίζουν, αλλά αν και έχουν γίνει κάποια βήματα ( μάλλον εξ ανάγκης - γιατί η φτώχια και η εξαθλίωση που μας έχουν φέρει είναι μέγαλη δύναμη), είμαστε ακόμη μακριά φοβούμαι...

  Είναι ανάγκη, όπως λες φίλε, να βάλουμε στόχους κοινωνίας και θα έλεγα να βρούμε κάποιο νόημα ύπαρξης που δεν μένει στην κατανάλωση..

  Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει... αλλά θα έχει πολύ ενδιαφέρον νομίζω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα α.α.,
  σίγουρα κάποιο ποσοστό του κόσμου έχει αρχίσει να μην κατεβάζει αμάσητα όσα τους σερβίρονται και αυτό είναι θετικό. Αλλά όπως σωστά λες είμαστε ακόμη πολύ μακριά...

  Πιστεύω ότι μια καλή αρχή για να θέσουμε τις βάσεις προς τη δημοκρατία θα ήταν η κατάργηση του ά-λογου εκλογικού νόμου και των κρατικών επιχορηγήσεων των κομμάτων. Βουλευτική ασυλία, συντάξεις, μισθοί βουλευτών επίσης. Πράγματα πολύ λογικά αν το καλοσκεφτείς, μα που δεν αρθρώνει κανένας από τους γεμάτους μεγαλείο πολιτικούς μας. Ωστόσο αυτό που πρέπει πραγματικά να αλλάξει όπως σωστά επισημαίνεις είναι η νοοτροπία των ψηφοφόρων και αυτό είναι -φοβάμαι- ακόμη πιο δύσκολο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin